Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Interviu cu Iulian Ilie, borusse la 14 ani

Iulian Ilie, puștiul teribil al Petrolului Ploiești, va evolua pentru echipa de juniori a Borussiei Dortmund. Știrea a circulat prin presa locală în ultimele zile, pentru că Iulian, la doar 14 ani, este unul dintre cei mai promițători puști de la naționala de juniori a României. Am stat un pic de vorbă cu Iulian despre transferul la Borussia și despre planurile lui de viitor.

BVB09.ro: Din ce oraș ești și unde ai evoluat până acum?

Iulian Ilie: Sunt ploieștean 100%. Am jucat la Petrolul și la Chimia Brazi până în prezent.

BVB09.ro: Ai evoluat doar ca atacant?

Iulian Ilie: Da, sunt atacant. Am mai jucat ca mijlocaș central la echipa națională, în generația celor mai mari cu un an decât mine. Însă eu sunt atacant, la Borussia voi juca tot ca atacant și voi purta numărul 9. Mi-au spus că voi fi în primul 11 și voi purta numărul 9.  Sunt un jucător masiv, de careu. Am 1,76m la 14 ani.

BVB09.ro: Cum a fost experiența la juniorii Petrolului și de ce ai luat acum decizia de a pleca?

Iulian Ilie: Am am fost în cantonamente cu echipa mare a Petrolului,dar m-am gândit la viitorul meu. În România nu prea poți face performanță. Nu vorbesc de Petrolul, ci de echipele românești, în general.

BVB09.ro: Înainte de a bate palma cu BVB ai fost în discuții cu alte cluburi?

Iulian Ilie: Am avut recent o ofertă concretă de la Ludogoreț, dar am preferat să aștept, apoi a venit oferta din partea Borussiei. Totul s-a întâmplat prin impresarul meu, pe el l-au contactat cei de la Dortmund. E posibil ca ei să mă fi urmărit, dar eu nu am știut asta, totul s-a întâmplat prin intermediul impresarului.

BVB09.ro: Am citit în presă că ai fost aproape de a semna cu Barcelona. Ce s-a întâmplat, mai exact?

Iulian Ilie: La 11 ani m-au chemat acolo, am făcut antrenamente cu echipa, le-a plăcut de mine și m-au acceptat, dar nu am putut pleca atunci. Aveam niște probleme la acea vreme și părinții mei nu puteau pleca din țară.

BVB09.ro: Când vei pleca spre Dortmund?

Iulian Ilie: Pe 8 iulie trebuie să fiu acolo. Voi pleca cu părinții iar ei vor locui cu mine cel puțin până la 16 ani.

BVB09.ro: Limba va fi o problemă? Cum vei proceda cu școala?

Iulian Ilie: Clubul se va ocupa de toate aceste detalii, inclusiv de înscrierea la școală. Pentru început îmi vor pune la dispoziție un profesor de limba germană și voi face școală de integrare timp de 6-7 luni, apoi voi intra în circuitul normal al școlii.

BVB09.ro: Ce știai despre Borussia Dortmund înainte să te contacteze pentru această mutare?

Iulian Ilie: Consideram că e un club foarte mare, după părerea mea are cei mai buni fani din lume. E unul din cluburile mari.

BVB09.ro: Știi care-i cel mai important derby a Borussiei?

Iulian Ilie: Da, știu de rivalitatea cu Schalke.

BVB09.ro: Căpitanul echipei U17, Felix Passlack, era fan Schalke în copilărie, iar acum a devenit cel mai promițător junior al Borussiei.

Iulian Ilie: Îl știu pe Felix, cred că l-am cunoscut. Făceam antrenamente de forță comune cu celelalte echipe. Înainte de antrenament lucrăm la sală, iar acolo te poți întâlni cu oricine, cum ar fi Aubameyang, Reus.

Mă cunosc cu toți băieții de la lotul de juniori, m-am împrietenit cu toți, sunt niște băieți deosebiți.

BVB09.ro: Când ai ajuns în Dortmund pentru prima dată?

Iulian Ilie: Prima dată am fost între 5 și 9 mai [2015 – n.red], și am mai fost de pe 16 pe 18 iunie pentru a clarifica detaliile transferului.

BVB09.ro: Ai fost pe Westfalenstadion, ai vizitat orașul?

Iulian Ilie: Nu, dar am stat lângă el, la hotel. Am fost în magazinul fanilor. Nu am vizitat nici orașul, am fost doar la hotel și la antrenamente.

BVB09.ro: Cum s-a rezolvat transferul?

Iulian Ilie: Nu s-a plătit vreo sumă pentru mine, fiindcă totul s-a rezolvat conform legii internaționale care reglementează aceste mutări. Nu puteau da bani pe mine atâta timp cât am 14 ani și nu am contract.

BVB09.ro: Ce știi de Marcel Răducanu, care a jucat la Borussia Dortmund în anii ‘80?

Iulian Ilie: Nu știam că în anii 80 a jucat acolo, dar știam că e singurul român care a jucat pentru BVB.

Tatăl lui Iulian: Iulian la 7 ani și 10 luni s-a antrenat la Dortmund cu Marcel Răducanu timp de o săptămână, dar nu-și mai amintește prea bine fiindcă era foarte mic. În urmă cu un an și jumătate a vrut să-l ia și 1860 Munchen, a fost în probe la ei, dar ne-am dorit să ca Iulian ajungă mai sus, de aceea le-am refuzat oferta. Și Academia Hagi l-a vrut. Au mai existat oferte de la Academia lui Hagi și din Spania, dar Petrolul nu a vrut să-l lase să plece. Însă acum, cu legea internațională, a putut deveni jucătorul Borussiei. Conform legii, copilul își urmează părinții în Dortmund și totul e în regulă. Vom merge și noi acolo, să lucrăm. Petrolul îl dorea pentru echipa mare, de la 11 ani a tot plecat cu ei în cantonamente, însă în România nu sunt cele mai bune condiții pentru tinerii care vor să facă performanță.

BVB09.ro: Care sunt fotbaliștii pe care-i admiri?

Iulian Ilie: Îmi place de Ibrahimovic, iar în ultimul timp mi-a plăcut mult de Aubameyang. L-am văzut și la antrenamente, în Dortmund.

BVB09.ro: Cum vei comunica cu colegii?

Iulian Ilie: Voi învăța limba germană. Până atunci voi vorbi cu ei în engleză, m-am împrietenit cu doi ghanezi. Nemții nu prea vorbesc engleză, dar sunt foarte de treabă, mă întrebau dacă am nevoie de ceva, dacă mă pot ajuta cu ceva. Sunt mulți emigranți: vietnamezi, iordanieni, turci. Nu sunt foarte mulți nemți 100% la lot.

BVB09.ro: Știi că Borussia s-a bucurat de succes atunci când a promovat tinerii?

Iulian Ilie: Da, știu asta. Iar acum mulți jucători de la U17 și U18 se antrenează cu echipa mare. Sunt vreo 7-8, din câte știu. Fratele amicului meu ghanez se antrenează cu echipa mare, și e jucător de U16.

BVB09.ro: Cum au reacționat colegii și antrenorii de la Petrolul când au aflat că pleci?

Iulian Ilie: M-au felicitat, s-au bucurat pentru mine, vom rămâne prieteni. Iar antrenorii s-au bucurat pentru progresul meu, dar ar fi vrut totuși să mă aibă în continuare la echipă. Îmi pare rău că n-am găsit înțelegere din partea conducerii, dar e bine că transferul s-a realizat. Oricum, eu păstrez Petrolul în suflet.

BVB09.ro: Ioniță, Deac, Maxim nu prea s-au integrat în Germania. Te-a pus pe gânduri acest lucru?

Iulian Ilie: Nu mă tem de asta, eu sunt genul de jucător care se acomodează oriunde. Nu îmi fac probleme privind acomodarea.

BVB09.ro: Ce pași ai vrea să urmezi în următorii ani?

Iulian Ilie: Acum că am ajuns la Borussia, îmi doresc extrem de mult să fac pasul la prima echipă. La 18-19 ani aș vrea să joc cu Borussia în Champions League, acesta e visul meu.