Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Concluzii dupa pauza de iarna

Stefan Buczko, ESPN

Dupa cel mai prost tur de campionat din istoria participarilor in Bundesliga, Borussia Dortmund a intrat in pauza competitionala cu o multime de lucruri de pus la punct inaintea reluarii campionatului. Mai jos sunt cinci observatii de la ultimul amical, cel cu Fortuna Dusseldorf (1-1), cu doar cateva zile inaintea primului joc oficial.

1. Defensiva ramane fragila

Rezultatul de egalitate inregistrat cu Dusseldorf nu reuseste sa acorde echipei increderea de care avea nevoie inaintea meciului de la Leverkusen. Cu toate ca s-a aflat la carma jocului pe aproape toata durata disputei, Borussia inca a dat dovada de slabiciuni pe faza defensiva, reusind astfel sa isi tina adversarii in priza. Un adversar de calibru superior Fortunei -de pilda, Bayer-, ar fi putut profita mai mult de oportunitatile oferite de apararea Borussiei atacului advers.

Fundasii nu au reusit sa se sincronizeze la faza golului Fortunei, cu cinci minute inaintea fluierului de final al primei reprize. Astfel, Hummels si Schmele au incercat sa joace la offside, insa Piszczek si Sokratis nu au facut acelasi lucru si l-au lasat in pozitie regulamentara pe atacantul Fortunei. Chiar daca lucrurile stau ceva mai bine fata de luna decembrie, inca mai sunt probleme de rezolvat, iar acest lucru se poate face pe parcurs, in primele cateva meciuri din retur.

2. Lupta stransa intre Immobile si Ramos

Se pare ca nici unul dintre Adrian Ramos si Ciro Immobile, cei doi atacanti nou-veniti in vara la echipa, nu a reusit inca sa il convinga pe Klopp. Ramos a revenit la echipa abia pe 17 ianuarie si va avea nevoie de cateva saptamani pentru a fi la capacitate maxima din punct de vedere fizic.

Amandoi au probleme in a se regasi in jocul echipei, acestia nereusind sa se conecteze inca la sistemul in care le cere Klopp sa evolueze. Controlul balonului deficitar si ocaziile mari irosite de cei doi par a fi atuuri pentru Auba, care a demonstrat in turul sezonului ca ii convine postura de varf impins.

3. Kevin Kampl, un plus evident

Dortmund poate fi optimista in ceea ce priveste noua achizitie din iarna, Kevin Kampl. Devine din ce in ce mai evident faptul ca noul mijlocas este omul cel mai potrivit pentru mijlocul Borussiei. Totusi va fi interesant cum se va adapta stilului lui Miki, Kagawa sau Auba, tinand cont ca inca nu a evoluat alaturi de acestia.

kampl

4. Mijlocasii la inchidere inca nu sunt batuti in cuie

Cum Sebastian Kehl si Sven Bender sunt pe bara pentru urmatoarele saptamani din cauza unor accidentari, Gundogan si Nuri Sahin par a fi variantele preferate de Klopp pentru posturile din fata apararii. Cu toate ca amandoi sunt orientati mai mult ofensiv, intr-un sistem 4-1-4-1 Gundogan va fi cel care va juca mai avansat, lui Sahin ramanandu-i sarcina de “taietor de lemne”.

Totusi, nici aceatsa formula nu este clara inca, din cauza incertitudinii care planeaza in jurul lui Gundogan, care s-a lovit cu Dusseldorf. Inca nu se cunoaste cu exactitate daca schimbarea sa cu Ginter a fost facuta de un Klopp fortat de imprejurari, ori din precautie.

5. Obiectivul numarul unu este Bundesliga

Cu toate ca au existat si probleme, punctele pozitive au fost mai multe decat cele negative in aceasta perioada de iarna. Borussia a reusit sa isi imbunatateasca jocul per total, iar Klopp a dat asigurari ca echipa se alfa intr-o forma mai buna din punct de vedere mental.

In mod evident, inca sunt destule lucruri de pus la punct, dar Dortmund a demonstrat ca inca poate fi o forta. Primele trei partide, impotriva celor de la Leverkusen, Augsburg si Freiburg vor indica daca Borussia va continua sa se lupte la retrogradare, sau va reusi sa urce rapid in clasament. Amicalul cu Fortuna a aratat ca lucrurile o pot lua in orice directie, chiar daca sunt mai multe motive de bucurie decat de ingrijorare. Cel mai probabil, realitatea va fi undeva la mijloc, iar Borussia va avea nevoie de cateva meciuri la inceput pana sa isi reintre complet in drepturi.