Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Jurnal de pe Westfalestadion

După cum spuneam, luna decembrie va oferi câteva mici surprize fanilor Borussiei care urmăresc acest blog. Prima dintre ele vine de la Marius, un prieten de-al blogului. În urmă cu ceva mai bine de o lună m-a contactat pe email şi mi-a cerut câteva informaţii cu privire la o eventuală deplasare la Dortmund pentru meciul cu Fortuna Dusseldorf. După câteva emoţii cu procuratul biletelor pe internet (acestea se vând imediat; el a avut norocul de a vorbi la telefon la club şi de a se trece pe o listă de aşteptare, care până la urmă i-a adus biletele mult dorite), Marius mi-a confirmat faptul că urmează să plece la meciul cu Fortuna. I-am urat succes şi dus a fost! Ce a trăit acolo, ne spune chiar el:
,,
Să începem cu biletul. Chiar mă gândeam la un moment dat că va fi greu să-l ridic. Am decis să merg la stadion să întreb (circuli uşor în Dortmund cu metroul). Am întrebat la magazinul clubului şi o doamnă de acolo mi-a explicat că trebuie să ajung peste autobandă la nu ştiu ce sediu… Probabil nu a înţeles ce am vrut să îi zic eu. Am decis să merg cu două ore înainte de meci, exact cum scrie pe foaia aia care mi-au trimis-o (pe foaie scrie şi unde, în ce zonă să mergi să îţi ridici biletul). Am întrebat poliţiştii de nord, nord est şi am ajuns acolo unde mi-am imaginat eu că ar fi intrarea. Era o gheretă. Am dat foile, mi-a cerut buletinul, şi mi-a dat două plicuri care conţineau biletele. Nu a fost coada, a fost mai simplu decât mi-am imaginat! M-am panicat eu degeaba când mă gândeam la 80 000 de oameni. 🙂
 
Am intrat la meci pe Signal Iduna Park sau Wesfalenstadion, cum vrei. Ceea ce am trăit acolo ca atmosferă este de nedescris. Înainte de meci prin oraş era plin de oameni; Era clar că cei cu accesorii cu Borussia mergeau la meci sau că se pregăteau de meci. Ce m-a surprins este faptul că acolo toată lumea bea bere unde vrea, şi anume aeroport, autobuz, metrou, pe stradă, în gară, lângă poliţie, pe stadion, lângă stadion! Incredibil, am rămas mască! Aşa ceva n-am văzut nicăieri. Oameni bătrâni, femei, exact ca mama şi tata, toţi cu fulare, căciuli, bluze etc., tot galben, tot cu Dortmund! În jurul stadionului se dezvoltă un marketing… Nu degeaba sunt nemţi şi se vede. Magazinul clubului de la stadion era plin. Chiar dacă mai toţi suporterii aveau câte ceva cu Dortmund, tot mai cumpărau. Cum să nu supravieţuiască o echipă când are aşa suport financiar? În mintea mea încercam să fac comparaţii cu ce e la noi… Suntem departe. Foarte departe. 
 
Am fost şi în Spania la un meci al Valenciei cu Arsenal, dar nu se compara. Nu am văzut un loc liber, nu am văzut un scandal, am trecut cu prietena mea prin mijlocul celor de la Fortuna Dusseldorf şi nimeni nu a avut nicio treabă. La meci, în spatele nostru, era o tipă care avea fular cu Fortuna Dusseldorf, iar deasupra noastră era multă lume din Dusseldorf, la fel şi în tribună. Când au dat gol cei de la Fortuna, s-a bucurat zgomotos fata şi nimeni nu a avut treabă cu ea chiar dacă era singura din aria aia de 20-30 de persoane. 
Să revin la ce este în jurul stadionului. Pe lângă magazinul oficial mai sunt o grămadă de tiruleţe-fanshop, dar toate produsele au acelaşi preţ cu cel din magazinul oficial, deci nu-s vânzători ambulanţi ca la noi. Toate vânzările merg spre club. Din punct de vedere al preţului, pentru noi au fost scumpe produsele având în vedere bugetul meu. Totuşi mi-am luat un fular, ceva accesorii pentru maşină şi cam atât. 

 

Berea este destul de scumpă la stadion: 3,5 euro plus 1 euro paharul. Aici încă o chestie interesantă: am luat două beri şi mă aşteptam să zică 7 euro. A zis 9, n-am zis nimic. Între timp a venit un tip care a dat paharul şi barmanul i-a dat o monedă. Atunci m-am prins că, defapt, paharul e pe bani. După ce am băut berea am dus paharele înapoi şi mi-a dat 2 euro. Nici nu au nevoie de ospătari care să strângă paharele, toată lumea le duce înapoi sau le poate păstra. Inteligent! Înăuntru pe stadion dacă vrei să cumperi ceva trebuie să îţi cumperi o cartelă. Minimum e 10 euro. Dai 10 euro, îţi dă cartela şi îţi spune că 2 euro este cartela şi îţi rămân 8 euro pe ea ca să poţi cumpăra ce vrei. Mi-am luat o bere şi un cârnat de-al lor. A fost 7,8 euro. După ce am terminat berea, am dus înapoi paharul şi cartela şi mi-au dat înapoi cei 2 euro pe cartela, plus 20 de cenţi ce-au rămas necheltuiţi pe ea, plus 1,5 euro paharul de bere. Foarte simplu! 

 

Despre meci… Eu mai mult mă uitam la Sudtribune! 🙂 Au avut şi-un protest din câte am înţeles. S-a dat o lege cum că vor fi controlaţi la intrarea în stadion pentru a nu putea introduce pirotehnice. 12 minute şi 12 secunde la începutul meciului nimeni nu a cântat, nici cei de la Dusseldorf. O chestie tare. Eram la coadă la bere când au început “You’ll Never Walk Alone”. Când am auzit, am şi fugit. Incredibil ce frumos se aude… Totul galben, steagurile şi fularele sus. Ireal!
 
Încă ceva… Nu am reuşit să ajung la muzeul echipei… Îmi pare foarte rău, dar am impresia că o să mai am ocazia să merg. 🙂
 
Vă doresc să ajungeţi şi voi acolo! 
Hai Borussia! 🙂                                                                                                          
,,
Ce îţi poţi dori mai mult? Bravo, Marius! Sunt convins că muzeul îl vei vizita împreună cu mai mulţi nebuni de pe-aici! 🙂
 
Echte Liebe.