Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Dr. Henning Zülch: “Aceasta marire de capital este un test pentru BVB”

Clubul Borussia Dortmund a incheiat un nou contract de colaborare cu doi mari investitori: concernul ,,PUMA” si grupul de asigurari ,,Signal Iduna”. Prin interviul dat ”dpa”-ului (Deutsche Presse Agentur”), d-nul profesor Dr. Henning Zülch de la ,,HHL Leipzig Graduate School of Management” ne vorbeste despre avantajele si riscurile la care sunt supusi acesti doi noi mari investitori. Profesorul Dr.Henning Zülch (41 de ani) este nascut in Dortmund si a studiat la Universitatea ,,Westfälische Wilhelms-Münster”. Din anul 2006 este profesor dr. la Universitatea HHL Leipzig Graduate School of Management.

Reporter: Care sunt avantajele BVB-ului (fata de clubul FC Bayern) referitor la faptul ca, desi folosesc metode economice asemanatoare de lucru, Borussia este listata la bursa iar FCB-ul nu?

Prof.Dr. Henning Zülch: Avantajele investitorilor sunt semnificative. Ei investesc intr-un asa zis ,,Risikocapital”, iar BVB-ul trebuie sa-i protejeze, fiind totodata obligati sa-i ,,consulte” pe acesti investitori in ceea ce priveste modul in care sunt investiti banii (cumpararea a noi jucatori, renovarea stadionului,etc.). As putea spune ca in timp ce FCB-ul are pantalonii imbracati, BVB-ul trebuie sa-i dea jos (sunt cu ei in vine).Sunt reguli foarte stricte, pe care ambele parti sunt obligate sa le respecte. Sa va dau un alt exemplu: un ,,caz Höneß”, la BVB, nu are cum sa se intample, deoarece fiecare cent inainte de a fi cheltuit este intors de cel putin 2-3 ori pe fata si pe dos.

Reporter: Si care sunt dezavantajele?

Zülch: Investitorii sunt interesati sa realizeze un castig in cel mai scurt timp, pe cand BVB-ul are nevoie de mult mai mult timp pentru a putea ,,bifa” acest lucru si pentru a fi rentabili. Acesta este si motivul pentru care ambele parti sunt obligate de a lucra mana in mana si a face investitii de un minimal risc.

Reporter: Cat de dependent de acesti investitori devine clubul?

Zülch: ,BVB-ul nu este nici mai mult, nici mai putin dependent de acesti investitori, decat orice alta mare firma sau concern din Germania care foloseste aceeasi metoda de parteneriat. Desi in fotbalul profesionist exista intotdeauna un mare risc, ca echipa sa ,,nu mearga” asa cum trebuie…
Banii care ,,intra” de la acesti parteneri sunt siguri si pot fi investiti in alte proiecte.
Pe de alta parte, cu cat mai multi bani,,intra” de la CL sau din meciurile de cupa a Germaniei, cu atat mai bine pentru club, deoarece in acest caz,clubul nu trebuie sa dea,,socoteala” unde si in ce ii investeste.

Reporter: Si totusi, nu mi-ati raspuns concret la intrebarea anterioara. Noii parteneri au totusi un cuvant mare de spus, deoarece investesc foarte multi bani’!

Zülch: Nici unul dintre acesti parteneri (Evonik, Signal Iduna sau Puma) nu se va implica in politica de transferuri ale conducerii BVB-ului. Acest lucru ramane in totalitate, la dispozitia conducerii. Investitorii nu doresc decat ca pentru banii investiti sä primeasca dobinzile aferente, iar riscul de a pierde sa fie cat mai mic cu putinta.
Este clar faptul ca, cu cat mai cunoscut este BVB-ul pe plan national si international, cu atat mai bine sunt vazuti acesti investitori. Acestea nu sunt societati de investment, ci firme din industrie si asigurari al caror grad de popularitate nu are decat de castigat prin BVB. Chiar daca la inceput castigurile investorilor nu vor fi foarte mari, pe termen mai lung acestea vor creste, deoarece investitiile sunt facute cu cap.

Reporter: In ce fel influenteaza aceasta marire de capital evolutia actiunilor?

Zülch: Aceasta marire de capital este un fel de ,,proba cu suspendare” la care este supus clubul BVB. Aceasta inseamna ca-n viitorul trimestru se va vedea cu adevarat daca pronosticarile pozitive facute de diversi analisti economici se vor adeveri. In momentul de fata, actiunile sunt in crestere, pronosticandu-se ca trendul ascendent va ramine astfel si-n perioada urmatoare.

Reporter: Deci, dupa spusele dvs., riscurile la care sunt supusi acesti noi investitori sunt minimale, in momentul de fata?

Zühlch: Da, asa este. Din acest motiv (si nu numai) BVB-ului i s-a permis intrarea in SDAX, fapt care confirma inca odata faptul ca modelul BVB este unul solid si de succes iar riscurile sunt minimale.

Reporter: Ce credeti ca urmaresc PUMA si SIGNAL IDUNA, prin acest ,,deal” incheiat cu BVB-ul?

Zülch: Acestia au ,,mirosit” faptul ca BVB-ul devine tot mai cunoscut pe plan international iar odata cu aceasta, investind mai mult, si numele lor va fi din ce in ce mai cunosut, iar profiturile vor creste. Pe masura trecerii timpului s-a putut vedea faptul ca aici s-a lucrat foarte profesionist, nu numai in privinta fotbalului, ci si-n privinta investitiilor foarte bune facute de conducatorii clubului. Deci, cu ,,Echte Liebe” s-au facut si investitiile din ultimii ai, fapt care nu a ramas neobservat de catre cei pomeniti mai sus.

Reporter: Investitorii pot castiga bani si de pe urma fotbalului?

Zülch: Urmarind foarte atent performantele realizate de BVB in ultimii ani si comparandu-le cu cele ale altor firme din SDAX in ultimii 5 ani, putem spune ca, pe o perioada mai mult sau mai putin indelungata, acesti investitori pot castiga bani si din fotbal.
BVB-ul poate fi in acest caz caracterizat ca fiind un ,,Outperformer”.

Sursa: Ruhr Nachrichten.

Autorul traducerii: Alfred Wittmer.

Trackbacks

  1. […] Profesorul Dr. Henning Zülch de la ,,HHL Leipzig Graduate School of Management” a vorbit, recent, intr-un interviu despre “starea de sanatate” financiara a clubului, aici. […]