Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Tuchel și debutul său perfect

În weekendul ce tocmai s-a terminat, Bundesliga și-a reintrat în drepturi după 2 luni de pauză, iar meciul pe care toată suflarea fotbalistică îl aștepta se disputa pe Westfalenstadion. Duelul Borussiilor era marcat de o ușoară antiteză: continuitatea și constanța lui Favre pe deoparte și reintrarea în circuit a tânărului antrenor german Tuchel, considerat de perspectivă, dar cu o serie de controverse în jurul său.

Fără schimbări radicale la nivelul lotului, Dortmund pornea la drum cu un ușor scepticism din partea oamenilor de fotbal din Germania care așteptau mutări de marcă în vară. Tuchel a preferat să continue pe linia trasată de Klopp și să își crească viitoarele vedete, nu să le ia direct comercializate și etichetate. Plecarea lui Jurgen Klopp a fost un șoc pentru Bundesliga, iar reacția jucătorilor Borussiei trebuia să aibă un impact major pentru noul antrenor.

Totul se învârte în jurul lui Tuchel, care a preluat o responsabilitate colosală după un an sabatic, presiunea de pe umerii săi fiind atenuată însă de încrederea pe care conducerea a investit-o în el. Noutățile nu sunt spectaculoase dar acoperă golurile din sezonul trecut care au dus la o clasare modestă după 34 de etape. Deși debutul noii stagiuni nu s-a înregistrat sâmbătă cu Gladbach, acesta era primul test care putea duce la unele concluzii. Orice comentariu poate fi considerat pripit, fiindcă nici n-am ieșit din luna august. Totuși, spre bucuria fanilor galben-negri, elevii lui Tuchel au lăsat loc pentru multe rânduri în termeni laudativi în cronicile de specialitate.

Evoluția gazdelor din partida cu Borussia lui Favre a fost una prea consistentă pentru a fi privită cu superficialitate. Entuziasmul necontrolat al BVB-ului a dus la un neverosimil 3-0 după jumătate de oră, în acest interval fiind consemnate și un gol anulat incorect al lui Mikitaryan precum și o șansă imensă a lui Mats Hummels. Nu este însă un scenariu pe care nu l-am mai citit deja la meciurile de acasă ale lui Dortmund dar de această dată nu discutăm despre echipa electrizantă și pe alocuri „adolescentină” a lui Klopp, ci subliniem o atitudine prudentă, răbdătoare și matură chiar și într-un forcing exercitat  timp de 45 de minute. Tranziția apărare – atac are acum o responsabilitate mult mai accentuată, mai calculată iar riscurile care au făcut-o atât de spectaculoasă pe Borussia tind să devină istorie.

Poate cel mai important aspect pe care l-am evidențiat la acest meci este ideea tactică pe care Tuchel încearcă să o implementeze. După evoluția din prima etapă cred că pot confirma inventivitatea pe care acesta o caută, dorind să proiecteze un sistem care să acopere bazele tactice ale lui Klopp, Guardiola și Favre. Ruperile de ritm și 1-2 urile în viteză din era Klopp nu au fost lăsate în vestiar în iunie, ele venind într-un ritm mai prudent și așezat asemeni lui Favre, toate astea având la esență un joc de pase ireproșabil care să nu lase adversarul să țină de minge, aspect pe care Guardiola l-a dus la perfecțiune pe banca Barcelonei.

Consecvența trebuie să fie literă de lege în acest sezon pentru Borussia Dortmund, iar prin practicarea unui joc apropiat celui de sâmbătă seară și cu un volum constant de efort, Tuchel poate pune probleme favoriților clari ai acestei ediții de Bundesliga. Pe final de primă opinie la adresa noului tehnician am o întrebare: Cât de departe ne lași să visăm, domnule Tuchel?

Andrei Grecu