Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Cel mai bun rezultat prost

Uefa Champions League, Torino, optimile de finală ale ediției 2014-2015. Competiția în care Borussia lui Jurgen Klopp a impresionat în ultimele 2 ediții prin carisma jocului impozant etalat împotriva unor nume mari și pe alocuri colosale din fotbalul european. Un alt veteran al sportului rege își trece în CV o confruntare eliminatorie cu nemții în galben – negru. Juventus, căci despre ei vorbesc, domină fotbalul din Peninsulă fără scrupule de 4 ani, dar Bătrâna Doamnă s-a eschivat neîntrerupt în competițiile europene, acolo unde se zbate în mediocritate de când au fost pulverizați de scandalul Calciopoli.

Juventus – Borussia Dortmund, reeditarea finalei din 1997 când nemții s-au impus cu 3-1, poate reprezenta pentru Pirlo, Pogba sau Tevez cel mai oportun moment pentru  a-și câștiga respectul pe plan continental. Klopp alege să înceapă jocul de pe Juventus Stadium, cu Immobile sau Mkhitaryan titulari, detaliu care lasă impresia că derby-ul cu Schalke din weekend are prioritate.

Spectacolul din teren precum și cel din tribune, a fost unul caracteristic unei seri de Champions League, prima repriză fiind categoric cea care a decis soarta partidei. Juve a trecut în avantaj destul repede prin Tevez, cel care a speculat un marcaj larg și iresponsabil în defensiva extrem de permisivă a Borussiei. Atât le-a trebuit lui Reus, Gundogan sau Aubameyang care au pornit asaltul la poarta veteranului Buffon și au reușit să puncteze după doar 5 minute prin Reus, acesta profitând de un cadou servit ideal de Chiellini. După 1-1, Borussia a controlat ferm până la pauză, dar acest aspect nu i-a împiedicat pe italieni să facă 2-1, contrar cursului jocului cu doar 3 minute rămase din prima parte.

11005971_860853497289609_1473333764_n

Repriza secundă a fost lipsită de intensitatea arătată în primele 45 de minute întrucât Juventus s-a mulțumit cu 2-1, iar elevii lui Klopp au moderat pressingul exercitat după golul lui Tevez și până la pauză deoarece o eventuală expunere imprudentă ar fi putut duce la un 1-3, scor dificil de gestionat în returul de pe Westfalstadion. De subliniat că ambele reușite ale torinezilor au avut un element comun : Tevez și Morata au împins mingea în poartă în zona liberă dintre Hummels și Schmelzer, amănunt curios, din moment ce fragmentul defensiv stâng al echipei este asigurat de acești 2 nemți de ceva ani, între care automatismele și poziționarea ar fi trebuit să reprezinte cele mai consistente argumente. De asemenea, nu poate fi evitat subiectul Mkhitaryan, jucătorul cel mai expus criticilor atunci când intră pe teren, din tabăra Borussiei. N-a profitat nici de șansa primită la Torino dar despre evoluția sa pot afirma doar că putea juca și mai prost de atât.

Returul din Germania o găsește pe Borussia cu un ușor avantaj, pe care îl poate fructifica prin apariția lui Kagawa din primul minut dar și cu un pressing ucigător, căruia Juventus nu îi face față așa cum și-ar dori, detaliu descoperit în manșa tur dar și printr-o intensitate sporită a atacurilor precum și o responsabilitate majoră în fața porții. Klopp are temă pentru acasă și trebuie să o predea peste 3 săptămâni, iar ceva îmi spune că traseul Borussiei în actualul sezon al Champions League se va opri în mai la Berlin, cu trofeul în vitrină după 18 ani, luat încă odată în Germania.

Andrei Grecu