Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Borussia, al 11-lea cel mai puternic club din lume

Potrivit raportului anual Deloitte Money League, Borussia Dortmund este al 11-lea cel mai puternic club din lume din punct de vedere financiar. Anul trecut am ocupat aceeași poziție, chiar dacă am avut venituri mai mici.

Veniturile totale pe 2014 au fost de 261,5 milioane de euro, înn timp ce în anul precedent acesta s-au ridicat la 256,2 milioane euro. Să comparăm un pic cei doi ani din punct de vedere al performanțelor: anul trecut am terminat pe locul 2 în campionat, am pierdut finala cupei, am ieșit din UCL în sferturi. În 2013 am terminat tot pe 2 în campionat, am ieșit din cupă în sferturi dar am ajuns în finala UCL, pierdută la limită. Veniturile noastre pentru parcursul internațional au scăzut de la 54,2 milioane euro la 34,7 milioane euro, dar veniturile din drepturile TV per ansamblu n-au scăzut decât cu 7%, pe fondul creșterii valorii drepturilor de televizare din Bundesliga.

venituri 1

Veniturile Borussiei Dortmund în sezonul trecut

Practic, rivalitatea dintre Borussia și Bayern din ultimii ani a sporit foarte mult popularitatea Bundesligii la nivel internațional, astfel că ultimul nostru meci direct cu bavarezii a fost transmis în direct în 208 din cele 209 țări afiliate FIFA. Asta s-a tradus în bani mai mulți pentru toată lumea, inclusiv pentru noi. Mai mult, federația germană negociază drepturile TV la nivel internațional pentru următoarele 2 sezoane și cei de la Deloitte speculează că valoarea acestor drepturi va fi peste dublul ultimului contract, situat undeva la 71 milioane euro per sezon. Vom primi deci mai mulți bani de-aici, aceștia fiind bineveniți, dacă ne gândim că e puțin probabil să vedem vreun euro de la UEFA din moment ce șansele noastre la cupele europene sunt extrem de mici.

Cum drepturile TV reprezintă mai puțin de o treime din veniturile noastre totale, e de așteptat ca un an fără Champions league să nu fie atât de apăsător asupra noastră din punct de vedere financiar; din acest punct de vedere stăm mai bine decât majoritatea cluburilor din topul Deloitte, dependente de banii de la UEFA.

venituri 3

Top 20 cele mai bogate cluburi

Numărul mare de fani loiali și reușitele de pe terenul de joc ne-au ajutat să atragem mulți sponsori și parteneri noi, cum ar fi Huawei și REWE. Astfel, veniturile noastre comerciale au crescut cu 14% (până la 14,9 milioane euro) în ultimul an.
Interesant e că am ratat top 10 în detrimentul lui Juventus, pe care o vom întâlni în optimile Ligii Campionilor luna viitoare. Dacă-i batem și ne revenim în campionat avem o șansă mică să-i depășim anul viitor în topul Deloitte.

Mai jos aveți primele 20 de echipe, conform clasamentului Deloitte:

1. Real Madrid (549,5 milioane euro)

2. Manchester United (518 milioane euro)

3. Bayern Munchen (487,5 milioane euro)

4. Barcelona (484,6 milioane euro)

5. PSG (474,2 milioane euro)

6. Manchester City (414,4 milioane euro)

7. Chelsea (387,9 milioane euro)

8. Arsenal (359,3 milioane euro)

9. Liverpool (305,9 milioane euro)

10. Juventus (279,4 milioane euro)

11. Borussia Dortmund (261,5 milioane euro)

12. AC Milan (249,7 milioane euro)

13. Tottenham (215,8 milioane euro)

14. Schalke 04 (213,9 milioane euro)

15. Atletico Madrid (169,9 milioane euro)

16. Napoli (164,8 milioane euro)

17. Inter (164 milioane euro)

18. Galatasaray (161,9 milioane euro)

19. Newcastle (155,1 milioane euro)

20. Everton (144,1 milioane euro)

3 comments
Vlad Pirvu
Vlad Pirvu moderator

@ ionicagabi Immobile ar fi bine sa dea vreo 10 goluri in primele 4-5 etape, ca altfel nu il vad bine. De Jojic ce sa mai zic... :))

La capitolul zvonuri, barfe si stiri inventate: 
It’s reported that Borussia Dortmund have submitted a bid of €26m for Radja Nainggolan, co-owned by Roma and Cagliari.
The Belgian midfielder has spent the last two years with the Giallorossi, and the two clubs will seek to resolve his contractual situation this summer.
http://www.football-italia.net/61579/dortmund-bid-nainggolan

ionicagabi
ionicagabi

@Vlad Pirvu Sper că e doar un zvon. Eu încă nu mi-am revenit din şocurile Miki şi Ciro, nu mai am nevoie de încă un transfer din ăsta. 

Şi tot din categoria zvonuri sau predicţii, Reus va pleca 101% în vară. Aşa că aducerea lui Kampl e singurul lucru bun deocamdată. Sper să nu dezamăgească şi el. Pare însă înfipt bine în teren şi nu pare să aibă problemele de la ultima pasă sau finalizare ale altora.

ionicagabi
ionicagabi

Kampl pare a fi un câştig important pentru echipă. În schimb, Immobile e un dezastru total. Aseară a reuşit din nou performanţa să piardă TOATE mingile pe care le-a avut. E îngrozitor! De asemenea, Jojic nu creşte deloc, ba mai mult, tot scade de la meci la meci. Bănuiesc că în vară ne vom despărţi de el. Zici că-i legat de picioare. În rest, stagiul nostru de pregătire ne-a mai costat alţi jucători indisponibili (Bender, Kehl, Kevin...). 

Adversarii din aceste amicale au fost de cel mult mâna a 2-a, dar e mare lucru că nu am primit niciun gol. Victorii cu 1-0 dacă obţinem şi-n campionat sunt excelente.