Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

E rândul nostru

Să caut explicații sau soluții pentru situația în care ne aflăm ar fi un demers naiv. Au încercat să o facă oameni mult mai pricepuți decât mine care sunt plătiți de BVB pentru asta, de la Klopp la jucători și directorul sportiv.

Putem pune situația pe seama supraantrenării din ultimii 3 ani, cee ce a dus la multe accidentări, sau pe incapacitatea noastră de a face tranziția de la contraatacurile letale care ne-au adus trofee la atacurile poziționale pe care suntem forțați de adversar să le purtăm în prezent. Putem vorbi de un ușor sentiment de autosuficiență din partea unor jucători care și-au atins în anii trecuți vârful de formă, sau de lipsa de idei a antrenorului. Putem vorbi de atacurile extrem de eficiente ale lui Bayern la integritatea și ”chimia” echipei noastre. Se poate pomeni de un număr important de puncte pierdute pe seama deciziilor de arbitraj aberante, venite în momente cheie – puncte care dacă ar fi fost câștigate, ne-ar fi putut scoate, măcar temporar, din blocajul psihic în care ne aflăm.

Teorii există cu duiumul, dar cât timp vin din gurile noastre, sunt doar păreri neavizate, nimic mai mult. Oricare din aceste teorii ar fi adevărată, faptul că noi am identifica ”buba” tot nu ar ajuta la nimic. Clubul ăsta a trecut prin momente mai crunte de-atât. A fost și în liga a 2-a, a fost și aproape de faliment, a fost și forțată să-și vândă stadionul pentru ca clubul să continue să existe. De fiecare dată ne-am ridicat, fie că a durat 2 sau 15 ani. Ce ne rămâne nouă de făcut? Nu multe lucruri, dar sunt al naibii de importante. Pentru început, să nu ne apucăm să înjurăm jucătorii și antrenorul. Majoritatea sunt umbre a ceea ce speram să fie în acest sezon, dar nu pentru că nu-și doresc să joace. În proporție de 90%, jucătorii care azi ”ne îngroapă” cu gafele lor ne-au adus trofee în vitrină, ne-au arătat că fotbalul de calitate încă poate fi romantic, ne-au făcut fericiți. Nu uitați că marea lor majoritate nu sunt mercenari, ci chiar iubesc clubul ăsta. Putem dezaproba jocul lor, să fim dezamăgiți, să ne enervăm, să identificăm greșelile, dar ei nu merită jigniri.

Un alt lucru constructiv ar fi să nu mai considerăm că înțelegem fenomenul fotbalistic și situația dificilă a clubului atât de bine, fiindcă niciunul din noi nu are soluția miraculoasă, niciunul din noi nu are un background de zeci de ani petrecuți în fotbal la nivel înalt. În acest moment suntem supuși la testul răbdării, sunt curios câți îl vor trece. Și nu în ultimul rând, dacă chiar vă pasă de echipa asta care a ajuns lanterna roșie a Bundesligii după 13 etape, arătați-o. Veniți în Halftime la meciuri, nu doar să vă bucurați la succese, ci și să îi cunoașteți mai bine pe oamenii care suferă pentru clubul ăsta la fel ca voi. Întâlniți-vă în orașele voastre la meciurile Borussiei dacă sunteți măcar 2-3. Purtați tricoul BVB cu mândrie și când suntem pe locul 18, fiindcă peste câțiva ani, când vom fi din nou campioni, vă veți aduce aminte cu mândrie că ați stat necondiționat lângă clubul ăsta și când se bătea la retrogradare.

Fiți suporteri, e nevoie de voi.

Echte Liebe.

14 comments
Mandula
Mandula

Ati cam zis, Gabi si Dragos, tot ce era de zis... Da, astept meciurile cu frica si da, e testul rabdarii. In sensul ca astept revenirea, stiu ca se va produce, o vreau cat mai rapida, credeam - am si scris - ca e chestiune de 2-3 etape. Acum cred ca astept pauza de iarna, in speranta ca pana la ea poate reusim si niste puncte, iar dupa ea revenim si jucam la nivelul la care putem juca: echipa de locul 2 din Germania si acel adversar infernal, pe care oricine doreste sa il evite, in fazele superioare din CL.


Meciul cu Eintracht l-am vazut din stadion si s-a vazut mult mai slab si mai prost decat evolutiile din meciuri similare vazute la TV. De unde o maaare dezamagire, asteptam meciul asta de 2 luni si speram sa vad live heavy-metal-ul, sampania, gegenpressingul, bucuria suporterilor. Care suporteri - cateva mii care au facut deplasarea din Dortmund, plus inca cateva mii amestecati in peluza si tribune cu suporterii Eintrachtului si cu neutrii, au fluierat si admonestat rau echipa dupa meci, cand s-a apropiat de ei. 


Asta e... asteptam meciul urmator. Vremuri grele au mai fost si sigur vor mai fi. In retur sunt sigur ca vom arata altfel. 


@Vlaad: 

Sigur, pentru BL si Germania si suporterul neutru (nu mai vorbesc de cel al lui Bayern) e perfect ca Gotze si Lewy sa fie acolo si sa joace atat de bine. Raspunsurile la intrebarile tale sunt deci evident afirmative. Dar nu poti intreba astfel un suporter BVB. El se va raporta intai la calitatea lui de suporter BVB si dupa aia la aia de suporter de fotbal, de BL. Pentru noi, adica, e rau de tot ce (ne) face Bayern. Si cred ca pe termen lung (de fapt chiar pe scurt/mediu, avand in vedere ce se intampla acum...) e rau si pt BL si pentru fotbalul german. Fotbalistic vorbind. Financiar probabil nu.


In plus, sunt discutabile si metodele si pozitia care-i permit sa faca asta. E corect in reglementarile actuale (Bayern nu a facut vreodata ce au facut alde Man City sau Real sau altii). Dar e un abuz de pozitie dominanta. Nu importa aici ca pozitia aia e pe deplin meritata si justificata, a ajuns corect in ea dupa 40 de ani de performanta manageriala. Daca ar fi sa se aplice regulile din economia de piata (ca tot vorbim de fotbal tot mai mult nu din perspectiva lui sportiva, ci din aia economico-financiara, a biznisului, a succesului economic prin intermediul - nu numai - succesului sportiv), autoritatile (UEFA - lol... :DDD) ar trebui sa adopte reguli de temperare si eliminare a pozitiilor dominante, tocmai ca sa nu se poata abuza de ele. Numai asta garanteaza competitie corecta si in beneficiul spectatorului. 


A nu se intelege ca incriminez Bayern pentru asta - ei respecta regulile actuale care permit acest abuz. Dar pentru mine ramane abuz. Si el omoara competitia. Numai Gigi voia sa castige campionatul inainte de Paste... :)cataapostol
cataapostol

De acord: de multe ori, FC Bayern abuzează de poziţia dominantă, iar regulile îi permit s-o facă. Şi totuşi, doar acestea sunt cauzele care omoară competiţia? BVB sau alte cluburi care au ţinut temporar pasul cu noi dpdv sportiv nu au nici o vină?

P.S. - Ca de obicei, a fost o plăcere să-ţi citesc comentariul.

Vlaad
Vlaad

@Mandula Hehe, sunt perfect de acord ca Fifa si Uefa sunt oarecum praf in materie de monopol sau concurenta neloiala. Cel mai bun exemplu e Financial Fair-Play, protejeaza echipele mari, care deja au un venit mare. E foarte simplu sa ii impui unui City, PSG sau oricarei echipe cu un investitor bogat ca atunci cand da banii pe un jucator (peste mana clubului) sa puna jos, intr-un cont blocat si salariul anual al jucatorului pe durata contractului asa incat clubul sa aiba cum sa-l plateasca orice ar fi. In felul asta nu mai exista probema cu banii dati de sponsori si e piata libera. Fifa a zis altfel: nu poti sa ai pe o perioada de X ani cheltuieli mai mari decat veniturile. 

In materie de fair-play Bundesliga sta bine intrucat banii din drepturile TV sunt distribuiti aproape egal intre toate cluburile, spre deosebire de ce se intampla in Spania. Locul unde Bundesliga nu e deloc treaza, e partea de impartasire de experienta de management si acolo sunt vinovate cam toate cluburile pentru ca nu organizeaza un sistem ca sa poata sa invete de la Bayern in materie de management fie el publicitar/branding sau sportiv cand e vorba de facut contracte. In fiecare sezon jucatorii din Bundesliga pleaca pe sume de nimic. Foarte multi au clauze de reziliere absurd de mici, in loc sa nu aiba deloc asa ceva. Cluburile nu inteleg ca e mult mai ieftin sa pastrezi un jucator bun si sa-i maresti salariul cu 30-50% decat sa il vinzi si sa gasesti altun bun care sa se integreze la fel din ziua 1 si sa mai ai vr-un fel de profit din transfer.


Eu imi doresc un BVB tare, daca nu un Big4 puternic (Bayern, BVB. Lever, S04). Din pacate celalte 3 echipe din grupul asta trebuie sa invete sa se extinda financiar, sa faca contracte serioase si sa vanda cand o fac pe multi bani, cam cum si-a facut Arsenal banii. Klopp are mai multa carisma ca Wenger si ar putea usor atrage jucatori tineri, pe bani relativ putini si pe care sa-i convinga la contracte bune.


Personal cred ca daca, dupa primul titlu luat de Klopp, BVB le oferea salarii duble si contracte fara clauze lui Goetze, Lewy si Reus, toti 3 ar fi semnat. Cred ca, dincolo de faptul ca politica la Bayern a cam fost din totdeauna sa transfere jucatorii germani talentati, toata treaba cu Mario si Lewy a pornit de la transferul lui Reus ratat de Nerlinger, luat pe val de BVB si faptul ca s-a legat cu dubla interna. Toate aspectele astea cumulate cred ca au motivat managementul sa ii tinteasca pe cei 2 in setea de trofee asa cum sigur si acum se uita la Reus ca viitor inlocuitor pt Franck in timp ce Reus se uita la titluri in Germania si un staff medical fantastic pentru ca si el pare sa sufere de sindromul Robbery (accidentari juma de sezon).

Mandula
Mandula

@Vlaad @Mandula @Catalin 

Total de acord, Catalin. Decalajul respectiv nu e "cauzat" exclusiv de abuzul de pozitie. Exista, evident, si cauzele ce tin de "urmaritori" (acel big 4 referit de Vlad, poate si altii: Gladbach, Wolfsburg, si eventual peste 3-5-X? ani, cand si-or reveni, HSV, Stuttgart, Koln) si cauze ce tin de contextul general, atat din BL (desi aici deja sunt reglementari mult mai bune decat in celelalte ligi: drepturile TV, regula 50%+1, regulile de licentiere etc.), cat si din celalalte ligi europene relevante (nivelul de salarii si transfer fee-uri din Anglia si partial Spania).


Cauzele ce tin de BVB s.c.l. sunt parte subiective si tin de performanta manageriala (si da, se fac erori), dar exista si aspecte obiective (la momentele lor de referinta) care le impun. Oricat ar fi de meserias un Watzke sau altul, nu poate numai din "meseria" lui sa contracareze efectele benefice si avantajele obtinute de Bayern in 40 de ani: nici sponsori, nici actionari de nivelul si implicarea celor ai lui Bayern, nici venituri din marketing si competitionale de nivelul lui Bayern, nici anvergura, soliditatea si excelenta din toate punctele de vedere. Evident, e un deziderat sa ajungi asa/acolo, iar noi vrem si atat de repede...


@Vlaad: Un club "mic" (fie un Freiburg in raport de BVB, fie BVB si oricare in raport de Bayern - am in vedere potenta financiara si prin ea atractivitatea), victima a decalajului si neputand sa dea salariile de top de la un club mai mare din BL sau din Anglia/Spania, va fi mereu nevoit sa accepte pretentia jucatorului la clauza de reziliere. Reus nu venea la BVB altfel, Gotze nu prelungea in 2012 altfel. Lewy probabil n-are acum clauza, dar la salariul primit nici nu putea avea si aceasta pretentie. Clubul mic alege sa nu dea salariile mari cerute de jucatori (care profita de ofertele concurente ale "granzilor" financiari): nu poate obiectiv sau riscul e prea mare de a ramane legat pe 5-6 ani un jucator care nu confirma la un salariu imens pentru club, sau alege o politica prudentiala, uneori excesiva, incercand sa nu treaca o limita. La Bayern, limita asta e invizibila din cauza departarii :). Isi permite riscuri mai mari si trece mai usor de gherlele de transfer (Breno, Podolski etc.) decat ceilalti. Si oricum are o echipa manageriala atat de buna incat riscurile asumate aduc castig, iar gherlele sunt foarte putine.


Decalajul trebuie, dupa mine, redus din ambele directii: atat prin temperarea pozitiilor dominante (la nivel de BL, dar si mai sus, european macar... si aici apare dificultatea), cat si prin obtinerea de competitorii lui Bayern a unor pozitii financiare din ce in ce mai solide (macar big 4 de care zice Vlad, in prima faza, si pe termen mediu cluburile cu teren financiar propice: Wolfsburg, Stuttgart, Bremen, chiar - peste X ani - HSV, Koln, Frankfurt). Usor de zis si mai ales de pretins in timp scurt... Iar Bayern, in cursa asta, nu sta pe loc, ci inainteaza :). De aia raman exceptii situatiile in care decalajul nu prevaleaza si in plan sportiv: unii ani mediocri (nicidecum catastrofali) pentru pretentiile avute: 1996-98, 2002-2004, 2007, 2009, 2011-12... (si asteptam... la mai mare :D!).


P.S. Multumesc, Catalin - reciproca e valabila.

cataapostol
cataapostol

@Mandula Mă refeream și la trecut, nu doar la prezent.


BVB a avut mai multe ocazii să devină un concurent serios pe termen lung pentru FCB și nu de fiecare dată a eșuat din cauza manevrelor rivalului. De exemplu, cam de pe la mijlocul anilor 90 până în prima jumătate a anilor 00 ați investit în transferuri sume comparabile cu sau chiar mai mari decât ale noastre. În plus, în 97 ați devenit prima echipă germană triumfătoare în Champions League. Erați pe val, păreați puternici și financiar, și sportiv. Ce a urmat, știm.


Precizare importantă: Helmer (1992) și Frings (2004) sunt singurii jucători luați de FCB de la BVB în perioada amintită.

Mandula
Mandula

@cataapostol @Mandula


Ai dreptate - in cazul respectiv e vorba strict de culpa si de erorile majore ale managementului BVB, care nu a stiut sa gestioneze pozitia in care ajunsese (doar sportiv!) in 1997 si a incercat sa se bata cu Bayern in planul influentei si potentei financiare. Riscurile asumate au fost imense, rezultatele obtinute (sportiv) departe de cele scontate: dupa vreo 3 ani subtiri, un titlu BL si o finala Uefa. In schimb, efectele in plan financiar - catastrofale. Aici nu mai e in culpa Bayern.


Imi amintesc ca, pentru Frings si Kehl, s-a scris ca BVB a oferit mai mult ca Bayern ca sa ii poata lua, oferte insa neacoperite in pozitia financiara a clubului. Plus multe alte gherle: salarii imense, necapitalizarea profiturilor, risipa, transferuri multe ratate sau degeaba etc. Or, Bayern a achizitionat mereu atent, calculat si la un nivel inalt de calitate, insa a fost acoperita de o pozitie solida financiar si nu a asumat riscuri peste limite acceptabile (Sforza, Effenberg, Basler, Elber, Paolo Sergio, Makkay, Pizzaro, Ballack, Ze Roberto, Lucio etc. etc.). De unde cresterea soliditatii sportive si rezultatele, pe fondul insa al soliditatii financiare in continua imbunatatire. Aici a clacat BVB atunci. Bref, s-a pus cu Bayern la potenta financiara si era sa dispara. Cred ca vremurile alea inca nu au fost uitate acum...


Parerea mea e ca in perioada aia nu au plecat jucatori de la BVB la Bayern pentru ca erau salarii comparabile si la BVB (asta e doar un deziderat acum - culpa e tot a BVB, evident, dar sunt si cauze obiective pentru prudenta asta), pentru ca BVB conta in competitia pentru BL si CL si pentru ca nu incapeau toti la Bayern, care a avut mai mereu superechipa (Pep reuseste acum, cumva, sa ii tina pe toti, inclusiv pe banca - mare lucru!).

Neylooo
Neylooo

@Mandula eu nu cred ca e echipa de locul 2 in germania. a dovedit de nenumarate ori ca poate fii echipa de pe primul loc

Vlaad
Vlaad

Sper ca echipa sa isi revina rapid. Ar fi o pierdere mare pentru Germania daca BVB rateaza cupele europene la anul. Cred ca un sezon in EL ar putea fi o victorie pt club atat timp cat trage o manevra "Atletico" si castiga competitia.


@Dragos Lazarescu - Chiar crezi ca faptul ca Bayern i-a luat pe Goetze si Levy e un lucru rau? Jucatori au plecat pt ca si-au dorit sa plece si amandoi aveau multe oferte din afara Germaniei. Crezi ca era mai bine pt fotbalul German daca urmau drumul lui Ozil, Poldi, Khedira, Marin, Holtby sau ter Stegen? Eu cred ca nici un jucator nu poate sa fie transferat la un club fara ca el sa vrea asta, iar pentru Germania si fotbalul German e cel mai bine ca jucatorii valorosi sa ramana in Bundesliga decat sa plece in alte campionate. Chiar daca este oarecum trist sa vezi ca Bayern ia campionatul in Martie, o echipa Germana puternica ajuta nationala si coeficientul tarii in UCL. Punctele stranse de Bayern in ultimii 15 ani in UCL au adus acum 4 echipe germane in competitie si le tin acolo. Chiar crezi ca ar fi mai rau pt Bundesliga si Germania ca Reus sa plece la Real sau Barca in loc sa mearga la Bayern?

Dragos Lazarescu
Dragos Lazarescu

@Vlaad da, evident că e un lucru rău. E rău pentru toată lumea în afară de Bayern, care apelează sistematic de 20 de ani la această manevră mârlănească de a distruge principalul adversar la titlu. Dacă tot mi-ai pus întrebarea, bănuiesc că ai vrut și un răspuns onest. Lai primit.


Asta e culmea arogenței. Vrei să mă bucur că i-ați luat cu forța pe Gotze și Lewandowski de la Dortmund? Vrei să vă și mulțumim că datorită vouă, îngerii păcii, cei doi joacă și azi în Germania? Înseamnă că delirezi, orice fan BVB prefera ca ăia să se ducăă în Spania sau Anglia. De-aia vă urăște toată Germania, fiindcă aroganța asta specifică e autentică în cazul vostru, voi chiar nu realizați că strategia asta e una mizerabilă și demnă de dispreț. La voi contează doar un trofeu în plus în muzeu, indiferent de felul în care e obținut și de cadavrele peste care călcați pentru a le obține, în unele cazuri. Nu e de mirare că Hoeness e liderul suprem acolo: aparent legendă, în realitate escroc.


Te rog politicos ca pe viitor când vrei să mai scrii comentarii ample despre Bayern Munchen, să o faci pe blogurile voastre, că noi preferăm să ținem acest site curat, nu să--l murdărim. În aroganța ta, nu realizezi că Bundesliga are 4 echipe germane și datorită lui Schalke, BVB, Leverkusen care și-au făcut treaba pnorabil în ultimii ani în Europa... E meritul vostru, evident. Salvatorii Germaniei. Deschde ochii, omule. Sunt fan BVB, ”mi se rupe” de succesul lui Bayern. Dacă falimentează mi-e totuna. Să crezi/speri că mi-l doresc pe Reus la Bayern, doar ca să nu ajungă la Barcelona sau Manchester City e dovadă de nebunie. Dacă tot preferați să trăiți în ignoranță maximă, măcar vorbiți despre asta pe blogurile voastre.

Vlaad
Vlaad

@Dragos Lazarescu  Realizezi totusi ca nu i-a luat nimeni cu forta pe cei 2? Oamenii astia nu sunt sclavi pe plantatie ci angajatii unei firme si sunt perfect liberi sa semneze un contract cu orice firma vor la fel cum sunt liber sa nu semneze cu una cu care nu vor. Orice echipa poate face oferte dar, la sfarsitul zilei, jucatorul decide indiferent ca e vorba de un jucator de la Bayern sau BVB.

Dragos Lazarescu
Dragos Lazarescu

@Vlaad tocmai de aceea nu am zis că Bayern a comis o ilegalitate, ci doar un act mizerabil față de principalul rival (ca de obicei, în ultimii 20 de ani). Iar pentru asta tu aștepți mulțumiri din partea tuturor echipelor germane, că ați făcut un bine fotbalului nemțesc. Măcar asumați-vă lipsa de scrupule și faptul că așa câștigați trofee mereu și vă asigurați dominația - slăbind concurența. Ați fi mai puțin detestați de celelalte echipe. Fiindcă, dacă ai prieteni prin restull Germaniei (în afara Bavariei), sigur știi că sentimentul ăsta e răspândit peste tot în țară.


Și ca să fie clar, fanii lui Bayern sunt tolerați pe acest site la rubrica de comentarii atâta timp cât sunt on topic. Atunci când ne explică cum Bayern e un exemplu de moralitate și când se așteaptă să primească laude pentu că ne-au luat jucători împotriva voinței noastre, ajung să folosesc alt ton în dialoguri. Chiar nu cred că te-ar avantaja să despicăm firul în 4 și să-ți explic nu doar lipsa de moralitate în cazul celor 2 transferuri, dar și ilegalitatea comisă de Bayern la cazul Lewandowski.

Vlaad
Vlaad

@Dragos Lazarescu hehh... eu am zis doar ca in aceasta graba de a arde pe rug vrajitoarea cea rea trebuie luata si o pauza de respiro si facuta clar precizarea ca, da, e un abuz de relativ monopol financiar si vina apartine bavarezilor in proportie de cel mult 50% daca nu substantial mai putin, iar restul fiind impartita intre jucatorii care iau deciziile respective, cluburile de la care pleaca din diverse motive si piata libera a muncii care permite oricui sa schimbe angajatorilui si oricarui angajator sa isi schimbe angajatii.

CivikRO
CivikRO

@Vlaad @Dragos Lazarescu In final, nu pricep ce vrei sa demonstrezi...De ce te intereseaza pe tine atat de mult coeficientul Germaniei sau ce face nationala Germaniei la CM sau CE, cat timp Bayern e an de an in UCL, orice s-ar intampla, are tot timpul acces la cam ce jucatori isi doreste, si ii place sa distruga concurenta inca de la inceput, facand abuz de puterea financiara?! Iar daca tot spui ca iti doresti concurenta, atunci ar trebui sa-ti doresti ca Bayern sa nu mai cumpere tot ce poate si sa slabeasca adversarul in mod constant...Si totul nu se reduce doar la transferuri, Bayern are un caracter infect si cand vine vorba de a lansa diverse atacuri si de a incerca sa deregleze lucrurile, atunci cand ele merg aproape perfect la concurenta...Eu zic sa-ti amintesti momentul in care a fost oficializat transferul lui Gotze...sau cand a fost lansata informatia cu privire la imprumutul oferit acum 8 ani...

Te sfatuiesc sa o lasi balta, nimeni nu te sustine aici in privinta asta...nu cred ca e vreun fan BVB care sa va respecte. De fapt, nu stiu daca e vreun fan german care sa faca asta, cu exceptia voastra...

ionicagabi
ionicagabi

Eram nehotărât aseară. Să scriu ceva, să nu scriu... Dacă da, atunci ce? La caldul unui nou meci chinuitor, am zis că nu sunt prea multe de zis. Simţeam însă un sentiment de amărăciune. Bănuiesc că era (şi este) normal. Nu cred că se simte confortabil niciun fan în momentele actuale. Meciurile noastre pe care le aşteptam cu nerăbdare şi le sorbeam până la ultima picătură, le aşteptăm acum mai degrabă cu frică. Deja ştim că în orice meci trebuie să existe câţiva factori negativi care să-şi facă simţită prezenţa. Accidentările care s-au pornit în toamna trecută ne atacă în mod constant - ultimele 4 partide de Bundesliga au adus toate accidentări - ieri Piszczek (nu cred că a fost ceva grav), Reus la Paderborn, Sokratis şi Reus cu Gladbach, Hummels la Munchen. Greşelile de arbitraj au venit şi ele doar în defavoarea noastră, greşelile din apărare apar meci de meci iar golurile adversarilor vin la primele lor acţiuni, în mare parte datorită acestor greşeli. Ofensiva noastră e neinspirată şi extrem de crispată în faţa porţii. Deci, da, avem toate ingredientele să fim dezamăgiţi. Chiar dacă la caldul meciurilor îmi vine să sparg tv-ul, să zbier cât pot de tare, să-mi doresc să nu fi fost greşeala X sau Y sau să fi dat gol la ratarea 15 sau 24. Cu siguranţă nu putem schimba nimic. Totul a mers prost pentru noi sezonul acesta, şi cred că am demonstrat cu vârf şi îndesat că vorba cu "ce începe prost..." e adevărată. Am trăit în marea parte a timpului acestui sezon, acea senzaţie din secunda 8 a primei partide. 

Nu cred că şi-a închipuit cineva cum ar fi să ocupăm ultimul loc după 13 etape. De asta nu reuşim poate să facem faţă în cel mai onorabil mod acestui aspect. Însă nu cred că s-a pus vreodată problema ca cineva de aici să întoarcă spatele echipei. Nu cred că e cineva pe aici care nu poartă cu mândrie tricoul galben în aceste momente. Dintre toţi cunoscuţii mei, sunt singurul care ţine cu Borussia. Iar în ultima perioadă s-au amplificat întrebările "ce se întâmplă cu Borussia ta?". Evit răspunsurile pentru că nu le am. În schimb, vestimentaţia şi toate celelalte continuă să se "îngălbenească". 

"Îmbolnăvirea" cu virusul galben-negru nu e doar ceva trecător. Câteva pastile de loc 18 nu pot elimina virusul. Nu are antidot. Chiar dacă sunt o fire explozivă şi la cald pot fi mai acid, a 2-a zi revin în acelaşi punct. Ştiu că dragostea adevărată implică şi astfel de momente. Indiferent dacă le vom depăşi sau nu, eu voi fi aici.