Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

E rândul nostru

Să caut explicații sau soluții pentru situația în care ne aflăm ar fi un demers naiv. Au încercat să o facă oameni mult mai pricepuți decât mine care sunt plătiți de BVB pentru asta, de la Klopp la jucători și directorul sportiv.

Putem pune situația pe seama supraantrenării din ultimii 3 ani, cee ce a dus la multe accidentări, sau pe incapacitatea noastră de a face tranziția de la contraatacurile letale care ne-au adus trofee la atacurile poziționale pe care suntem forțați de adversar să le purtăm în prezent. Putem vorbi de un ușor sentiment de autosuficiență din partea unor jucători care și-au atins în anii trecuți vârful de formă, sau de lipsa de idei a antrenorului. Putem vorbi de atacurile extrem de eficiente ale lui Bayern la integritatea și ”chimia” echipei noastre. Se poate pomeni de un număr important de puncte pierdute pe seama deciziilor de arbitraj aberante, venite în momente cheie – puncte care dacă ar fi fost câștigate, ne-ar fi putut scoate, măcar temporar, din blocajul psihic în care ne aflăm.

Teorii există cu duiumul, dar cât timp vin din gurile noastre, sunt doar păreri neavizate, nimic mai mult. Oricare din aceste teorii ar fi adevărată, faptul că noi am identifica ”buba” tot nu ar ajuta la nimic. Clubul ăsta a trecut prin momente mai crunte de-atât. A fost și în liga a 2-a, a fost și aproape de faliment, a fost și forțată să-și vândă stadionul pentru ca clubul să continue să existe. De fiecare dată ne-am ridicat, fie că a durat 2 sau 15 ani. Ce ne rămâne nouă de făcut? Nu multe lucruri, dar sunt al naibii de importante. Pentru început, să nu ne apucăm să înjurăm jucătorii și antrenorul. Majoritatea sunt umbre a ceea ce speram să fie în acest sezon, dar nu pentru că nu-și doresc să joace. În proporție de 90%, jucătorii care azi ”ne îngroapă” cu gafele lor ne-au adus trofee în vitrină, ne-au arătat că fotbalul de calitate încă poate fi romantic, ne-au făcut fericiți. Nu uitați că marea lor majoritate nu sunt mercenari, ci chiar iubesc clubul ăsta. Putem dezaproba jocul lor, să fim dezamăgiți, să ne enervăm, să identificăm greșelile, dar ei nu merită jigniri.

Un alt lucru constructiv ar fi să nu mai considerăm că înțelegem fenomenul fotbalistic și situația dificilă a clubului atât de bine, fiindcă niciunul din noi nu are soluția miraculoasă, niciunul din noi nu are un background de zeci de ani petrecuți în fotbal la nivel înalt. În acest moment suntem supuși la testul răbdării, sunt curios câți îl vor trece. Și nu în ultimul rând, dacă chiar vă pasă de echipa asta care a ajuns lanterna roșie a Bundesligii după 13 etape, arătați-o. Veniți în Halftime la meciuri, nu doar să vă bucurați la succese, ci și să îi cunoașteți mai bine pe oamenii care suferă pentru clubul ăsta la fel ca voi. Întâlniți-vă în orașele voastre la meciurile Borussiei dacă sunteți măcar 2-3. Purtați tricoul BVB cu mândrie și când suntem pe locul 18, fiindcă peste câțiva ani, când vom fi din nou campioni, vă veți aduce aminte cu mândrie că ați stat necondiționat lângă clubul ăsta și când se bătea la retrogradare.

Fiți suporteri, e nevoie de voi.

Echte Liebe.