Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Hummels: Sunt atașat emoțional de echipă de când joc aici

Reporter: După infrângerea suferită de BVB in meciul de sambătă, credeti că si Leverkusen-ul, in afară de voi si Wolfsburg, va avea un cuvant de spus in lupta pentru titlu?

Mats Hummels: Leverkusen a fost intotdeauna un asa zis obstacol pentru noi iar văzând acum cat de mult s-au ”intărit” cu noi si foarte buni jucători, cred că da. Insă si-n acest sezon, ca de fiecare dată, FC Bayern este marele favorit la titlu.

Dacă faceti un mic calcul, veti vedea c-au cheltuit pentru noi transferuri cat au cheltuit BVB-ul si Leverkusen impreună (adică echipele de pe locul 2 si 3 din sezonul trecut).

Asta spune multe, sau nu? Cu toate astea insă, precum am făcut-o si-n ultimele două sezoane îi vom supăra cat mai mult si mai rău cu putintă. Nu ne vom lăsa! In urmă cu 4 sezoane am inceput (precum sambătă) printr-un meci pierdut acasă, tot impotriva lui Bay.Lev. (tot 0-2) după care ”am prins viteză” si-am terminat pe primul loc, devenind campioni.

Reporter: In altă ordine de idei, cand sunteti singur acasă si aveti timp, vă mai ganditi uneori la trecutul CM din Brazilia, unde ati devenit campioni mondiali? Ce ne puteti spune?

Mats Hummels: Sincer să fiu, acest lucru se intamplă foarte rar. Cand sunt intrebat de prieteni sau cunoscuti, pe stradă, sau este un film documentar la tv legat de acest CM, atunci imi vin intr-adevăr in minte unele faze. In rest, incă nu am realizat cu adevărat faptul c-am devenit campioni mondiali.

Rudi Völler mi-a spus că acest fapt il vom realiza cu adevărat abia după 10 ani.

Reporter: Unii dintre colegii dvs. de echipă si-au făcut un tatuaj cu cupa mondială pe corp (brat). Dvs. nu vă faceti unul?

Mats Hummels: Nu sunt tipul de om pentru asa ceva. Poate mult mai tarziu, cand voi avea copii si nici atunci nu este sigur…

Reporter: Echipa natională in momentul de fată este fără căpitan. La echipa dvs. de club sunteti noul căpitan ales de colegi. Vă ”leagă”emotional acest lucru si mai mult de echipă, avand mai multe (si mari) responsabilităti?

Mats Hummels: Nu neapărat, deoarece emotional am fost atasat de această echipă de cand joc aici.

13 ani am jucat la FC Bayern si de 6 ani și jumătate joc pentru BVB. Nu sunt omul care la 2-3 luni să aiba ganduri de plecare… Mă simt foarte, foarte bine aici si este o foarte mare onoare si cinste pentru mine să port această banderolă de căpitan. Iar in ceea ce priveste relatiile mele bune cu colegii, prin această banderolă pe care o port, nu se va schimba absolut nimic. Ne cunoastem de cativa ani buni (cu unii), ne-am respectat, ne respectăm si ne vom respecta intotdeauna reciproc.

Reporter: Pentru c-ati adus vorba de schimbarea clubului (la 2-3 luni”ganduri” de plecare).

Un tănăr foarte talentat si mult ”curtat” precum dvs. nu si-ar dori candva să mai vadă si altceva din lumea asta largă si să joace la un alt club renumit din Europa? Am auzit ca de ca. 7 luni invătati foarte intens limba spaniolă… Chiar nu aveti de gand să plecati de la BVB?

Mats Hummels: Limba spaniolă o invăt incă de la clasele primare. Imi place”cum sună”, fiind foarte plăcută auzului. In ultimul timp, intr-adevăr invăt mai mult decat o făceam in anii trecuti, deoarece nevorbind, am inceput să uit foarte multe cuvinte. De fapt, in ultimii 7 ani n-am mai avut o carte de lb. spaniolă in mână si după cum mă cunoasteti (si dvs) am fost si sunt in continuare un tip foarte ambitios, in toate privintele. Stiu la ce faceti ”aluzii” punandu-mi o astfel de intrebare, insă nu este nici pe departe asa precum ganditi. Vă asigur.

Reporter: De fapt la Real Madrid, limba oficială este engleza…

O altă temă insă: Marco Reus. In ultimul timp, ca de fiecare dată la inceput de sezon, FC Bayern lansează zvonuri despre ”eventuale” transferuri de jucători de la voi la ei. In momentul de fată a apărut tema transferului lui Marco la FC Bayern. Ei isi spun că, aviând foarte multi bani, pot cumpăra oricare jucător si-l doresc, zicandu-si: BVB nu poate oferi jucătorului X sau Y, 6, 8 sau chiar 10 mil. euro pe sezon, precum noi. Cum vedeti dvs. acest lucru?

Mats Hummels: Este clar că 2 mil. euro nu sunt ”egale” cu 6, 8 sau 10… In acest job al nostru este la fel ca-n viata privată. Fiecare om isi doreste să castige mai mult, chiar dacă, prin plecarea sa la un alt club, isi face ”dusmani” printre cei care la un moment dat il adorau. Iar la noi in Dortmund nu este cu mult diferit de alte zone din Germania, desi totusi există o mică ”diferentă”. Suporterii si fanii nostri suferă si se necăjesc cu mult mai mult decat fanii altor echipe dacă sunt ”părăsiti”… Deci fiecare face cum crede (referitor la plecare).

 

Sursa traducerii: ARD

Autorul traducerii: Alfred Wittmer