Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Revierderby. Un fel de avancronică.

Reporter: „Cum ai reacţiona dacă, într-o zi, propriul copil ţi-ar împărtăşi faptul că este fanul lui Şalche?
Kevin Großkreutz: „Probabil l-aş oferi înspre adopţie.”
 
BVB şi Şalche s-au întâlnit în 140 de meciuri până acum şi, să fim sinceri, la început nu a fost vorba despre nicio rivalitate. Analiştii mai în vârstă, care au trăit în acele vremuri, văd începutul rivalităţii ca avându-şi rădăcinile în anul 1947, când Dortmund a câştigat finala „Cupei Westfalen”. În anii de dinainte, Şalche a fost echipa dominantă în Westfalen şi, pentru o lungă perioadă de timp, în toată Germania. Nu este niciun secret că mulţi oameni din regiunea Dortmundului au o simpatie deosebită pentru alb-albaştri.
După perioada de conflict din Germania, Borussia Dortmund a devenit principalul rival al trupei din Gelsenkirchen. Acest lucru nu s-a datorat factorilor economici sau politici. La început, principalul argument a constat în rivalitatea sportivo-geografică a celor două oraşe din zona industrială „Ruhrgebiet”, despărţite de doar 30 de kilometri.

 

 

Rivalitatea şi ura au atins cote nebănuite începând cu anii ’70, când Şalche a fost implicată în diferite scandaluri de corupţie în Germania, aceştia participând constant la trucarea meciurilor. Acest factor a contribuit şi el în mare măsură la cei patru ani petrecuţi de BVB în liga secundă în acea perioadă.
Nu mulţi sunt cei care cunosc faptul că, în mod uimitor, relaţiile dintre cele două cluburi s-au îmbunătăţit puţin când Borussia a devenit campioană pentru doi ani la rând în 1995 şi 1996. Şalche a câştigat atunci meciuri importante împotriva lui Bremen şi Bayern, echipele cu care se lupta BVB la titlu, acest lucru apărând în ochii fanilor din Gelsenkirchen la finalul celor două sezoane ca fiind o importantă mână de ajutor dată Borussiei şi că titlurile li se datorează în egală măsură şi lor. Pare de domeniul absurdului, dar până şi crainicul de pe Westfalenstadion, Norbert Dickel, a mulţumit printr-un „Thank you Gelsenkirchen!” (nu Şalche!) în ultima etapă a sezonului 1995, la meciul contra lui Hamburg. Aceste vremuri au dispărut totuşi rapid şi ura a început să capete proporţii apocaliptice între cele două cluburi, după cum aţi aflat de aici.

 

Astăzi am ajuns la episodul cu numărul 141 (81 în Bundesliga) dintre cele două echipe. Confruntarea se anunţă a fi, ca de fiecare dată, epocală. Jucătorii sunt mai montaţi ca niciodată, fanii celor două echipe sunt în transă de-o săptămână, iar întreaga Germanie şi o parte din Europa stă cu sufletul la gură în aşteptarea verdictului acestui meci.
În cele 7 etape de până acum, Dortmund şi Şalche au mers aproape cap la cap, oaspeţii noştri având un avans de două puncte în clasament (14 contra 12 ale noastre). Bineînţeles că învingătoarea acestui derby îşi va permite să se autoproclameze ca fiind contracandidata lui Bayern la titlu. Confruntarea dintre Borussia şi Şalche nu lasă loc de “Bună ziua!”, ambele echipe neconcepând alt rezultat în afara victoriei. În plus, este arhicunoscut faptul că pentru suporteri, victoria în acest meci echivalează cu titlul, ba chiar mulţi preferă să bată azi, în detrimentul câştigării campionatului…
BVB va începe meciul cu doi absenţi de marcă: Kuba şi Gotze. Acesta din urmă s-a ales cu o problemă la coapsă. De asemenea, incerţi sunt şi Schmelzer şi Gündogan, dar să sperăm că vor fi apţi la ora marelui fluier.
Prea multe nu mai sunt de spus. Bineînţeles că vom merge la supermarket şi ne vom aproviziona cu bere bună de Dortmund şi bineînţeles că ne vom îmbrăca în orice lucru galben de prin casă la ora meciului. Transmisia de pe Westfalenstadion va începe pe Eurosport 2 începând cu ora 16:00, cu o serie de interviuri şi materiale introductive care să prefaţeze meciul. Hai băieţi!

 

 

Echte Liebe.