Cu cât cotați la bursă viețile unor fotbaliști?

Pe transfermarkt, valoarea lotului e stabilită la 416,73 de milioane de euro. Sergej W. (28 de ani), cel care a plănuit atacul asupra autocarului Borussiei pe 11 aprilie, nu a urmărit să devină milionar, ci plănuia să câștige „doar” 300.000 de euro speculând o scădere drastică a acțiunilor clubului. Der Spiegel a analizat în detaliu modul în care Sergej a plănuit atacul și relatează că anchetatorii au avut de-a face cu un criminal foarte calculat.
Cu o săptămână înainte, Sergej și-a făcut un credit de 40.000 de euro, iar cu foarte puțin timp înaintea atacului, a cumpărat prin intermediul firmei de brokeraj Comdirect acțiuni de tip „put option” în valoare de 9.588 de euro, pe care le-ar fi putut vinde ulterior la un preț fix, stabilit înaintea atentatului. Dacă jucători din echipă ar fi murit în urma atacului, cursul acțiunilor Borussiei ar fi putut scădea dramatic, iar prin afacerea la care a apelat, Sergej ar fi câștigat până la 300.000 de euro.
Sună a scenariu de film, iar atacatorul s-a bazat pe asta în planul de a-i induce în eroare pe anchetatori, care au luat mai întâi în calcul un atac terorist sau acțiunea unor huligani.
Cine este Sergej W?
Der Spiegel a contactat mai mulți apropiați ai bărbatului, iar aceștia îl descriu drept „o enigmă”, un tip misterios și destul de ciudat. Aceștia au povestit un episod care ar fi avut loc în urmă cu câțiva ani, la o petrecere în aer liber. Sergej avea în mână o doză, în care a amestecat diferite ingrediente. Când a fost întrebat de cei prezenți ce face, a răspuns că își construiește o bombă, spre amuzamentul celor din jur.
Bărbatul de 28 de ani e originar din orașul industrial rus Celeabinsk, aflat în apropiere de granița cu Kazahstan, unde s-au produs celebrele tancuri T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Provine dintr-o familie ruso-germană și s-a mutat în Germania alături de părinți și de bunicii din partea tatălui, în 2003, la vârsta de 14 ani.
Familia lui s-a stabilit în Freudenstadt, un oraș din sud-vestul Germaniei, unde Sergej a mers la un liceu cu profil real, unde s-a integrat rapid, iar ulterior a urmat studii de inginerie electronică.
În momentul în care a fost reținut de anchetatorii nemți, a negat acuzațiile legate de atac. Dar în ciuda inteligenței sale, nu a luat în calcul mai multe aspecte, printre care se numără și avizul experților care se ocupă de extremismul islamist. Aceștia recunosc anumite formulări care se regăsesc în vocabularul adepților mișcărilor extremiste și au stabilit că atacul asupra Borussiei nu a avut legătură cu așa ceva.
Planul atacului, pas cu pas
Inițial, nu se știa dacă Borussia va juca primul meci din sferturile de finală cu Monaco în deplasare sau pe teren propriu, așa că Sergej a rezervat camere la hotelul L’Arrivee în zilele apropiate de data turului și de cea a returului. De ani de zile, lotul Borussiei este cazat la acel hotel înaintea meciurilor de Liga Campionilor. În martie, atacatorul a confirmat rezervarea pentru data meciului tur și a cerut să primească o cameră cu vedere la stradă. Deși oaspeții stăteau de obicei pe partea cealaltă, cu vedere către pădure, a primit camera dorită, la mansardă. Le-a transmis celor de la locul de muncă să-l învoiască din motive medicale, iar cu două zile înainte de atac s-a cazat la hotel.
Înaintea atacului, a fost la un bordel din Dusseldorf (după reclama proprie: „ 100 Girls, cel mai mare din Europa”).
În noaptea de dinaintea atentatului, a pus cele trei dispozitive explozive în gardul viu de pe marginea străzii care conduce la hotel. Locul a fost ales atent: un panou publicitar mai înalt l-a ferit de eventuali martori care s-ar fi putut afla în parcarea hotelului; tot acolo ar fi lăsat și biletele cu mesaje islamiste (două au fost găsite în gardul viu după atac, un al treilea a fost prins de o bară – pe toate era scris mesajul “în numele lui Allah”).
Pe 11 aprilie, la ora 19:15, autocarul echipei a plecat către stadion; a accelerat până la viteza de 23 km/h, când au explodat cele trei dispozitive. Autocarul a oprit câțiva metri mai departe, în ciuda strigătelor celor aflați înăuntru: „Continuă să mergi!”
La câteva minute după exploziile care s-au simțit până la 4 kilometri depărtare, era multă agitație în restaurantul hotelului, iar oamenii cazați acolo voiau să știe ce s-a întâmplat. Conform martorilor, Sergej era și el prezent: a fost impasibil și și-a comandat o friptură.
Tot după atac, ar fi avut parte de o ședință de recuperare la salonul de wellness al hotelului, unde a beneficiat de saună și masaj. Plănuia să plece în străinătate după atentat: la câteva zile după atacul din 11 aprilie și-a cumpărat bilete de avion din Frankfurt, la Chișinău și apoi în Sankt Petersburg.
Sergej W. a fost reținut la 10 zile după atac, pe 21 aprilie, la două zile după ce Borussia fusese deja eliminată de Monaco din Liga Campionilor. Cumva, am scăpat „doar” cu o eliminare din „sferturile” Ligii.