Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Pentru Sahin, miza sezonului e un trofeu european

Nuri Șahin a vorbit cu jurnaliștii WAZ despre starea lui de sănătate și așteptările pe care le are de la retur. În rândurile de mai jos găsiți traducerea integrală a interviului.

nuri sahin 3Îți amintești ultimul meci în care ai evoluat?
Sigur, e vorba de derby. Am câștigat cu 3-0.

Asta se întâmpla în februarie, anul trecut. Speri la o revenire în același meci?
Fac eforturi pentru a reveni în Bundesliga pe teren, cu ”băieții mei”. Dar nu mă gândesc că asta trebuie să se întâmple în derby, vreau doar să joc fotbal din nou.

Acesta este al 11-lea cantonament de iarnă al tău. E special în vreun fel anume?
Sunt în sportul ăsta de atât de mult timp? (râde) Nu știu dacă-i un punct de cotitură. Sunt o persoană religioasă și cred că totul se întâmplă cu un scop anume, chiar și accidentările. E o provocare pentru mine, dar cred că-i fac față cu brio.

Cum e acest cantonament pentru tine?
Sunt pe druumul cel bun. M-am antrenat zilnic cu restul echipei. Încă nu sunt 100% apt fizic, e imposibil. Dar lucrez să ajung acolo pas cu pas, fără a-mi impune un termen-limită clar.

Ești un familist. I-ai spus vreodată fiului tău de 4 ani că e posibil să nu te mai întorci pe teren?
Nu. Știam că va dura mult. În unele zile m-am simțit foarte bine, în altele mai puțin. Dar sunt sigur că fiul meu mă va vedea jucând multe meciuri în tricoul Borussiei de-acum încolo. Dacă nu aș fi crezut asta, n-aș fi venit în cantonament.

Ținând cont de longevitatea accidientării tale, ne putem întreba cine-i de vină pentru această situație?
Am 11 ani e fotbal profesionist în oase. Unele cariere sunt ferite de accidentări, eu n-am avut acest noroc. Corpul mi-a semnalat că am nevoie de o pauză. Dar fotbalul m-a învățat multe lucruri frumoase. Ar fi incorect din partea mea să condamn acest sport. Îi datorez multe lucruri acestei mingi.

Ai pus multă presiune pe tine însuți?
Aș minți dacă aș spune că am fost tot timpul bine dispus, însă mreu am fost suficient de puternic încât să-mi pot spune că mâine va fi mai bine, ceea ce pentru mine e o realizare din punct de vedere mental.

nuri sahin 4Gundogan s-a aflat într-o situație similară. Ați schimbat impresii despre asta?
Am vorbit despre situațiile noastre și când era el accidentat, o facem și acum. Dar trebuie să ai o limită, altfel acest subiect ajunge să te deprime. La un moment dat te saturi să vorbești despre asta. În orice caz, antrenorul m-a susținut foarte mult, lucru pentru care-i sunt recunoscător. Tot stafful nou a primit cu brațele deschise un fotbalist care nu a jucat niciun minut sub comanda lor nu am cuvinte să le mulțumesc pentru asta.

Ce rol crezi că vei avea în echipă, după recuperarea completă?
Stilul de joc impus de antrenor mă avantajează, dar nu sunt pregătit să spun că voi începe să cresc concurența pe anumite posturi. Pe mine nu mă definește rolul în echipă. Trofeele câștigate cu băieții mă interesează. În situația actuală nu treuie să gândim egoist.

Ce trofeu vrei să câștigi cu Borussia Dortmund?
Bundesliga nu ne mai e la îndemână, fiindcă Bayern a fost mai consecventă decât noi aici. Dar avem calitatea și ambiția necesară pentru a câștiga Europa League. Deja suntem obișnuiți să jucăm în cupele europene, avem un lot plin de fotbaliști de Champions League.

În Europa League participă multe echipe din Champions League în fazele eliminatorii.
Ceea ce înseamnă că orice greșeală te poate costa prezența în competiție. În grupe îți poți pierde din concentrare fiindcă numele de pe tabelă e Qabala în loc de Real Madrid sau Arsenal. Dar toată lumea trebuie să fie conștientă că pe masă e un trofeu european. Dacă-l câștigi, ai șanse să-l iei pe al doilea – Supercupa. Nu e la îndemâna oricui să spună că a câștigat două trofee europene. Ne vom stabili singuri limitele.

Poți obține performanțe importante și cu echipa națională. Campionatul European are loc în această vară.
Prioritatea numărul 1 este să-mi revin 100% din punct de vedere fizic. Ordinea este aceasta: Borussia Dortmund, apoi echipa națională, unde oricum trebuie să-mi câștig locul. Chiar dacă am evoluat acolo în ultimii doi ani, antrenorul nu mă poate selecționa dacă eu nu joc la Dortmund.