Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Supereroi: 3-0 cu Schalke

Mats Hummels: ”Azi putem fi fericiți cu toții, noi că am câștigat și Schalke că a scăpat doar cu 3”

Borussia Dortmund își continuă revenirea în Bundesliga cu un sec 3-0 împotriva principalei rivale, Schalke 04, pe care a înfrânt-o o singură dată în ultimele 7 partide de pe teren propriu. Deși nu s-a putut baza pe Sokratis, Piszczek sau Kampl, Jurgen Klopp a distribuit pe scenă 11 artiști care au încântat audiența cu un recital electrizant. Cea mai spectaculoasă evoluție a lui Dortmund din ultimii 2 ani de zile s-a înregistrat la acest Ruhr Derby cu Schalke, iar fanii galben-negrilor au oferit la rândul lor, o reprezentație de marcă în tribunele din Westfalia.

Începutul de meci a fost unul vibrant, Aubameyang ratând incredibil în minutul 3 din situație de 1 la 1 cu goalkeeperul advers. Pressingul perfect exercitat de băieții lui Klopp nu a lăsat-o pe Schalke să părăsească careul propriu de prea multe ori, astfel că planul tactic al lui Di Matteo nu putea emite pretenții la un gol, deși nu ar fi fost prima dată când Borussia atacă continuu și se vede condusă cu 0-1. N-a fost cazul și acum, dar totuși Schalke a ținut de 0-0 până spre final, când descătușarea lui Reus și Aubameyang, susținuți de un Gundogan din ce în ce mai bun, a adus 3 goluri în 7 minute în poarta oaspeților.

Borussia a avut nevoie de 15 ocazii clare de gol dintre care 10 foarte mari pentru a putea deschide scorul prin Aubameyang în minutul 78, aspect definitoriu al jocului echipei lui Klopp în ultimii 4-5 ani. S-a făcut 2-0 la un minut distanță, Mkhitaryan fiind la finalizare și da, a înscris ! Prima reușită a armeanului în acest sezon a venit în ultima zi a lunii februarie și aducea pe tabelă un 2-0 nemeritat. Scorul trebuia să depășească pragul unui set de tenis încă de la pauză și să forțeze cel puțin egalarea  acelui 8-0 al lui Bayern din urmă cu 3-4 etape de acasă. Reus, cu o evoluție demnă de un standing ovation prelungit, face 3-0 cu un gol caracteristic.

Match-stats-vs-Schalke-04-page-001

De remarcat evoluția întregii echipe la acest derby, atât defensiv cât și ofensiv, totul a decurs în direcția atent monitorizată de Klopp. A trecut mult timp de când BVB nu a mai dovedit un apetit ofensiv atât de consistent și în același timp s-a arătat foarte sigură în ceea ce privește protejarea porții lui Weidenfeller. Cu un Hummels monumental atât pe fază de construcție, acesta distribuind precis o serie consistentă de pase lungi caracteristice, cât și în apărare, anticipația meticuloasă asigurându-i fundașului german o evoluție perfectă, Gundogan s-a putut concetra fără echivoc și a fost sclipitor. Nu în ultimul rând, trebuie evidențiată conexiunea minunată dintre Reus și Aubameyang sau, mai nou, Batman și Robin.

Match-stats-vs-Schalke-04-page-002

Ajunsă la 8 puncte de locul 4, ultimul de Champions League, Borussia Dortmund nu are voie să se mai împiedice în următoarele etape. Hamburg, cunoștință veche și sâcâitoare, Koln și Hannover sunt cele 3 echipe de care Jurgen Klopp trebuie să treacă pentru a salva un sezon ce părea compromis la începutul lui februarie. O eventuală calificare în sferturile Uefa Champions League după returul cu Juventus, susținută de o serie de 7 victorii la rând în Bundesliga, ar face din BVB – Bayern un derby mai încins ca niciodată. Totul e planificat dar parcă nu sună a ceva caracteristic clubului fondat în 1909 așa că hai să lăsăm matematica deoparte și să îi urmărim pe elevii profesorului Klopp cum se pregătesc de teza din 4 aprilie, căci se anunță medii mari la final de an în clasa lui Hummels, Reus sau Gundogan, după un început de semestru al doilea foarte productiv.

Andrei Grecu