Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Bayer – BVB 0-0: Responsabilitatea, cuvântul de ordine !

Anul 2015, cu siguranță cel mai greu din mandatul lui Jurgen Klopp pe banca Borussiei, a început pe BayArena, în confruntarea cu Leverkusen, una din principalele favorite pentru un loc de Uefa Champions League la finalul sezonului. Acest retur al campionatului este, cel mai probabil, ultimul al generației care a reușit cele 2 titluri la rând în Bundesliga dar și finala UCL de pe Wembley din 2013, deoarece, în vară se anunță mutări importante în angrenajul lui Dortmund.

Partida cu Bayer din prima etapă a returului a consfințit debutul lui Kampl la galben-negri, mijlocașul sloven fiind adus de la Salzburg pentru 12 milioane de euro. De remarcat și revenirile în primul 11 ale lui Reus și Sahin, dar și absențele importante ale veteranului Kehl și ale titularilor Gundogan și Bender.

Klopp a surprins prin titularizarea lui Großkreutz în linia de 3 din spatele lui Immobile, neamțul luându-i locul lui Mkhitaryan, cel care a fost folosit excesiv în turul de campionat, fără să aibe nicio realizare.

Jocul a fost alert în primele 30 de minute, ritmul extrem de agresiv a lăsat în spate multe greșeli la pasare din partea ambelor echipe, astfel că prima ocazie importantă a meciului a venit abia în minutul 28, atunci când Reus a executat excelent o lovitură liberă din partea stângă, defensiva gazdelor respingând din fața porții. Cea mai mare șansă de gol a gazdelor a venit în minutul 39 când Hummels a scos incredibil cu capul o minge din fața porții goale. Tempo-ul bun al lui Leverkusen a continuat, iar 2 minute mai târziu,Weidenfeller a scos de sub bară o minge deviată ce se îndrepta spre gol.

bayer_leverkusen_0-0_borussia_dortmund

După pauză jocul s-a calmat, fiecare echipă având câte o singură șansă de gol, prin Castro respectiv Sahin. Ritmul a fost unul mult mai scăzut, aste și datorită volumului de efort consumat în prima jumătate de oră, când echipele s-au comportat ca la un sprint, ca mai apoi să transforme cursa într-un maraton lipsit de energie, dar susținut prin anduranță.

Sunt câteva aspecte care trebuiesc remarcate după jocul din această seară, iar unul din ele este acest Kampl, care pare a fi un transfer excepțional, un jucător cu o capacitate de efort mare, cu un progres fantastic cu mingea la picior dar și cu o atitudine foarte bună în meci. Pe de altă parte, am observat în jocul Borussiei o schimbare, pricinuită de situația actuală din clasament și anume prudența, element ce nu l-am întâlnit foarte mult de când Klopp este antrenor. Această precauție s-a răspândit și la nivelul defensiv, acesta fiind un mare plus după cantonamentul de iarnă. De altfel, potențialul apărării în contrast cu cel al atacului a ajuns la un echilibru, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe suporteri.

O altă componentă ce va sta la baza returului o reprezintă modalitatea lui Klopp de a vedea fiecare partidă. Dacă până acum, randamentul echipei avea un plus imens în ceea ce privește atacul dar și mentalitatea de a câștiga orice meci, situația recentă îl modelează pe antrenorul lui BVB, iar meciul din seara aceasta este primul în care Borussia a jucat mai mult să nu piardă decât să câștige ! Această gândire a avut efectul scontat și echipa a plecat cu un 0-0 dintr-o deplasare grea. O eventuală înfrângere ar fi readus în prim – plan nesiguranța la nivelul lotului, pierderea încrederii acumulate în iarnă, iar revigorarea echipei ar fi putut fi obținută poate prea târziu în sezon, când lucrurile nu mai puteau fi recuperate.

În final voi atinge și câteva subiecte negative, iar primul nume ce trebuie adus în față este Mkhitaryan, cel care nu se oprește din a dezamăgi și cel mai probabil în vară, Dortmund va căuta un nou număr 10. Lista deziluziilor îl cuprinde și pe Großkreutz, care pare un jucător suficient, mult sub ce are nevoie echipa acum , iar nu în ultimul rând Reus, fotbalist care a intrat nemotivat azi, a jucat la alibi, cu frică, deloc responsabil dar acesta nu e de condamnat, mai ales că a revenit după o pauză lungă și are tot timpul să se revanșeze.

Andrei Grecu