Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Hummels: Sunt atașat emoțional de echipă de când joc aici

Reporter: După infrângerea suferită de BVB in meciul de sambătă, credeti că si Leverkusen-ul, in afară de voi si Wolfsburg, va avea un cuvant de spus in lupta pentru titlu?

Mats Hummels: Leverkusen a fost intotdeauna un asa zis obstacol pentru noi iar văzând acum cat de mult s-au ”intărit” cu noi si foarte buni jucători, cred că da. Insă si-n acest sezon, ca de fiecare dată, FC Bayern este marele favorit la titlu.

Dacă faceti un mic calcul, veti vedea c-au cheltuit pentru noi transferuri cat au cheltuit BVB-ul si Leverkusen impreună (adică echipele de pe locul 2 si 3 din sezonul trecut).

Asta spune multe, sau nu? Cu toate astea insă, precum am făcut-o si-n ultimele două sezoane îi vom supăra cat mai mult si mai rău cu putintă. Nu ne vom lăsa! In urmă cu 4 sezoane am inceput (precum sambătă) printr-un meci pierdut acasă, tot impotriva lui Bay.Lev. (tot 0-2) după care ”am prins viteză” si-am terminat pe primul loc, devenind campioni.

Reporter: In altă ordine de idei, cand sunteti singur acasă si aveti timp, vă mai ganditi uneori la trecutul CM din Brazilia, unde ati devenit campioni mondiali? Ce ne puteti spune?

Mats Hummels: Sincer să fiu, acest lucru se intamplă foarte rar. Cand sunt intrebat de prieteni sau cunoscuti, pe stradă, sau este un film documentar la tv legat de acest CM, atunci imi vin intr-adevăr in minte unele faze. In rest, incă nu am realizat cu adevărat faptul c-am devenit campioni mondiali.

Rudi Völler mi-a spus că acest fapt il vom realiza cu adevărat abia după 10 ani.

Reporter: Unii dintre colegii dvs. de echipă si-au făcut un tatuaj cu cupa mondială pe corp (brat). Dvs. nu vă faceti unul?

Mats Hummels: Nu sunt tipul de om pentru asa ceva. Poate mult mai tarziu, cand voi avea copii si nici atunci nu este sigur…

Reporter: Echipa natională in momentul de fată este fără căpitan. La echipa dvs. de club sunteti noul căpitan ales de colegi. Vă ”leagă”emotional acest lucru si mai mult de echipă, avand mai multe (si mari) responsabilităti?

Mats Hummels: Nu neapărat, deoarece emotional am fost atasat de această echipă de cand joc aici.

13 ani am jucat la FC Bayern si de 6 ani și jumătate joc pentru BVB. Nu sunt omul care la 2-3 luni să aiba ganduri de plecare… Mă simt foarte, foarte bine aici si este o foarte mare onoare si cinste pentru mine să port această banderolă de căpitan. Iar in ceea ce priveste relatiile mele bune cu colegii, prin această banderolă pe care o port, nu se va schimba absolut nimic. Ne cunoastem de cativa ani buni (cu unii), ne-am respectat, ne respectăm si ne vom respecta intotdeauna reciproc.

Reporter: Pentru c-ati adus vorba de schimbarea clubului (la 2-3 luni”ganduri” de plecare).

Un tănăr foarte talentat si mult ”curtat” precum dvs. nu si-ar dori candva să mai vadă si altceva din lumea asta largă si să joace la un alt club renumit din Europa? Am auzit ca de ca. 7 luni invătati foarte intens limba spaniolă… Chiar nu aveti de gand să plecati de la BVB?

Mats Hummels: Limba spaniolă o invăt incă de la clasele primare. Imi place”cum sună”, fiind foarte plăcută auzului. In ultimul timp, intr-adevăr invăt mai mult decat o făceam in anii trecuti, deoarece nevorbind, am inceput să uit foarte multe cuvinte. De fapt, in ultimii 7 ani n-am mai avut o carte de lb. spaniolă in mână si după cum mă cunoasteti (si dvs) am fost si sunt in continuare un tip foarte ambitios, in toate privintele. Stiu la ce faceti ”aluzii” punandu-mi o astfel de intrebare, insă nu este nici pe departe asa precum ganditi. Vă asigur.

Reporter: De fapt la Real Madrid, limba oficială este engleza…

O altă temă insă: Marco Reus. In ultimul timp, ca de fiecare dată la inceput de sezon, FC Bayern lansează zvonuri despre ”eventuale” transferuri de jucători de la voi la ei. In momentul de fată a apărut tema transferului lui Marco la FC Bayern. Ei isi spun că, aviând foarte multi bani, pot cumpăra oricare jucător si-l doresc, zicandu-si: BVB nu poate oferi jucătorului X sau Y, 6, 8 sau chiar 10 mil. euro pe sezon, precum noi. Cum vedeti dvs. acest lucru?

Mats Hummels: Este clar că 2 mil. euro nu sunt ”egale” cu 6, 8 sau 10… In acest job al nostru este la fel ca-n viata privată. Fiecare om isi doreste să castige mai mult, chiar dacă, prin plecarea sa la un alt club, isi face ”dusmani” printre cei care la un moment dat il adorau. Iar la noi in Dortmund nu este cu mult diferit de alte zone din Germania, desi totusi există o mică ”diferentă”. Suporterii si fanii nostri suferă si se necăjesc cu mult mai mult decat fanii altor echipe dacă sunt ”părăsiti”… Deci fiecare face cum crede (referitor la plecare).

 

Sursa traducerii: ARD

Autorul traducerii: Alfred Wittmer

 

7 comments
ionicagabi
ionicagabi

Mats a fost întotdeauna unul dintre cei mai cerebrali jucători din fotbalul actual. Ştie cum să pună problema, cum să discute în orice situaţie, şi consider că e şi un om de caracter. Din fericire pentru noi, plecarea lui de la echipă nu pare iminentă, cel puţin exceptând ultimul paragraf. E posibil ca acolo să se regăsească doar cazul Reus, despre care, din păcate, din vorbele sale reiese că Marco nu va mai sta prea mult pe aici. Poate totuşi doar 5% din zvonurile cu plecarea lui Marco sunt adevărate, dar cei de la Bayern şi-au făcut deja treaba lor obişnuită şi lipsită de moralitate, prin discuţii la adresa jucătorilor noştri şi, bineînţeles, crearea unei stări de disconfort în vestiarul nostru. Nu e un lucru de neluat în seamă să se vorbească despre faptul că cel mai bun jucător al tău e din nou pe punctul de a pleca la rivala din campionat, după cum au făcut-o ultimii doi. Nu doar Marco este afectat de aceste discuţii (şi clar este) ci întreaga echipă şi întregul nostru staff. 

Dorinţa de a se impune cu orice preţ a bavarezilor prin recurgerea la toate aceste "tactici" murdare m-a făcut să-i dispreţuiesc fără măsură. E prima echipă care atinge acest punct. Firea mea îmi ordonă să respect adversarii şi să recunosc când echipa adversă a fost mai bună. Însă aici, într-o proporţie importantă, e meritul acelor conducători "oneşti" şi "corecţi" de teapa lui Hoeness.

Dragos Lazarescu
Dragos Lazarescu

@ionicagabi Hummels a mai spus în urmă cu câteva zile, într-un alt interviu, că din câte știe el, sunt șanse reale ca Reus să continue la Borussia. Klopp a spus de asemenea alaltăieri că are un feeling că Reus va rămâne ani buni la BVB. Așadar, chiar dacă tăcerea, freza, atitudinea și ce vrei tu îmi spun că Reus e un fel de ”Gotze 2”, se pare că-s destule voci din interiorul clubului încrezătoare că el va semna un nou contract.

iosubnicu
iosubnicu

Salut! Aveam si eu un articol pe care i l-am trimis lui Vlad si mi-a promis ca il posteaza pe blog. Cred ca dupa comentariile acide pe care le-am avut la adresa baietilor s-a suparat si nu-mi va face public articolul. Vlad, eu imi cer scuze inca o data pentru postarile anterioare si daca vrei iti trimit si a doua parte a articolului. Am uitat sa felicit baietii, pe Vlad si Dragos pentru munca depusa!

Vlad Pirvu
Vlad Pirvu moderator

@iosubnicu

Salutare. Nici vorba de suparare, numai ca pur si simplu am uitat de el, tinand cont de faptul ca am vorbit pe la inceputul lui august. Imi cer scuze eu pentru ca nu am fost atent.

Ma voi ocupa in seara asta de el/ele.

Multumesc ca m-ai facut atent!

iosubnicu
iosubnicu

@Vlad Pirvu  Acum 30-40 de minute ti le-am trimis pe amandoua. Multumesc mult pentru intelegere!

CivikRO
CivikRO

Daca am avea mai multi jucatori cu mentalitatea lui Mats, am fi fost si mai departe. Pacat ca Gotze si Lewandowski, si tind sa cred ca si Reus, nu au invatat mare lucru de la el...In jurul lui Mats trebuie sa se formeze echipa. Sper sa il vad in galben-negru pana la finalul carierei.