Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

FC Bayern – Borussia Dortmund: prefaţă de Marcel Răducanu (via Blog 4 Bayern)

Un gest deosebit a fost făcut ieri de Cătălin, cel care se ocupă cu vorbele pe blogul suporterilor bavarezi, blog4bayern.wordpress.com. A reuşit să-l contacteze pe-al nostru Marcel Răducanu şi să-i smulgă un foarte interesant interviu care să prefaţeze jocul de mâine. Gestul este cu atât mai frumos cu cât el vine de la “rivali” (rivali mai mult prieteni, aşa cum vă invit să descoperiţi pe blogul cu pricina).
 
Îi mulţumesc încă o dată în numele tuturor celor de aici, iar pe voi vă invit să citiţi şi să savuraţi.
 
,,
Despre sfertul de cupă dintre Bayern și Dortmund vreau să vorbim…
Meci mare, mare rău! Borussia e singura echipă care o mai poate supăra pe Bayern anul ăsta. În Germania mă refer, normal, dar poate că și în Liga Campionilor. Bine, acolo ar mai fi una, două echipe tari, dar în Germania doar Borussia îi mai poate încurca. Acum, în cupă, că în campionat fluieră ăia…
Și? O să-i încurce?
E greu, domnule, e greu… Ăștia de la Bayern sunt porniți rău de tot! Joacă de zici că-s pe șine și nu deraiază. I-a enervat rău de tot Dortmund cu seria de victorii din ultimii ani. N-ai văzut? S-au enervat așa de rău, că au dat 40 de milioane de Javi Martínez. Bani mulți pentru un jucător de profilul ăsta, dar uite că a meritat: mătură ăla tot la mijloc și mai dă și goluri cu capul!
Mai sunt trei zile până la meci, dar acum, când vorbim, se pare că Borussia va putea alinia cel mai bun 11, spre deosebire de Bayern, la care Ribéry e suspendat. E un avantaj pentru Dortmund, nu?
Este, cum să nu fie? Dar problema e că e mai mic decât ar fi fost acum un an.
Adică?
Adică s-a dus vremea când Ribéry era singurul om cu adevărat periculos de la Bayern. Atunci puneai doi oameni la el și gata, ceilalți intrau în criză de idei. Francezul făcea atunci 70-80% din echipă. Acum mai face doar 40-50%. Au soluții. Uite, de exemplu ăla, tractoristul ăla, cum îi zice? Așa, Müller…
*(În momentul ăsta mă pufnește râsul)*
Cum?! Cum i-ați zis lui Müller?
Tractorist… Așa îi spun eu…
Nu se poate! M-a pufnit râsul, pentru că exact la fel îi zic și eu!
*(Acum râde el)*
Păi da, domne, n-ai văzut ce față are? Când îl văd cu fața aia mie mi se pare că seamănă cu un tractorist. Da’ joacă omul ceva de speriat! Aleargă cu picioroangele alea ale lui de zici că nu-i adevărat! Și e greu de ghicit! Nu știi ce face în secunda următoare! Bine, cred că uneori nici el nu știe, sau asta e impresia mea! Glumesc, normal… Dar se lovește mingea de el și sare unde trebuie, cade pe jos, dar mingea-i tot la el și tot așa! Foarte bun jucător, foarte bun…
Bun, dar trebuie să aibă și Bayern puncte slabe. Măcar unul!
Spune-mi tu care! La mijloc s-au întărit cu Martínez, în atac l-au adus pe Mandzukic, care îl ține pe bară pe Gomez. Despre Gomez să zice că tocmai d-aia o să plece și o să vină la Dortmund, dar n-o să vină aici, că nu se potrivește pe stilul echipei… Așa. În apărare ce să mai vorbim? Iau gol greu, greu de tot.
Păi, dacă mă întrebați pe mine, Van Buyten nu pare tocmai fundașul potrivit să-i oprească pe atacanții Borussiei.
Mda, corect, nu-i foarte rapid. Poate aici e șansa Borussiei. Să-l amețească puțin Kuba, Reus și Mario.
Punctele slabe și punctele forte ale Borussiei care sunt?
În atac stă bine, mai ales că va putea juca și Lewa, însă nu mai e la fel de constantă.
Una peste alta, să înțeleg că oaspeții au șanse mici?
Bayern e favorită, aici nu încape discuție. La Borussia va conta foarte mult cât de tare va reuși să-i monteze Klopp. Clar că nu vrea s-o vadă pe Bayern luând și cupa!
Dacă vă cer un pronostic, mi-l dați?
Cred că vor fi prelungiri și – aici gândesc cu inima – sper să dea lovitura Borussia, în extra-time sau la penalty-uri.
Haideți să schimbăm puțin subiectul. Ați jucat de câteva cu Dortmund contra lui Bayern. Care e cea mai puternică amintire de la acele meciuri?
4:4 din ‘83 (rezumatul video → AICI) Am dat două goluri atunci. Pe unul i l-am agățat lui Pfaff în vinclu din lovitură liberă. Am mai pus și un stop de s-a lipit mingea de gheată! S-a ridicat tot stadionul să aplaude. A aplaudat și Rummenigge, care după meci m-a așteptat la intrarea spre vestiare, să-mi deschidă ușa. Așa s-a gândit el să facă, în semn de apreciere.
De bătut, însă, nu i-ați prea bătut: ați câștigat doar un meci din 11.
Păi cum era s-o facem? În ‘82, când am ajuns eu la Dortmund, ei tocmai jucaseră finala Cupei Campionilor. Aveau echipă, ce să mai! Iar noi, în ‘83, am vândut câțiva jucători foarte buni. Plecaseră Burgsmüller și Abramczik, de exemplu. Normal că nu mai puteam să le facem față!
Care a fost cel mai bun fotbalist al lui Bayern împotriva căruia ați jucat?
Pffff… Sunt o grămadă, domne! Păi Rummenigge, Breitner, Pfaff, Dieter Hoeness… Să-ți mai spun?
Mă gândesc că ați fost jucător ofensiv, deci nu aveați ca adversar direct un atacant ca Rummenigge, ci un fundaș.
Fundași? Augenthaler mi-a plăcut.
L-ați avut adversar și pe Matthäus în Bayern – Dortmund.
Puteam să-l am și coleg.
 
L-a vrut Dortmund?
Nu, m-a vrut Bayern pe mine (râde). În ‘83, Lothar era la Gladbach. La sfârșitul unui meci am vorbit cu el și mi-a zis că mergem împreună la Bayern. El a ajuns acolo peste un an. Eu – niciodată.
A fost un zvon, sau ce?
Nu, domne, Bayern chiar m-a vrut! Mă ochiseră de la 4:4 ăla de care am vorbit. Dar Borussia a cerut 2 milioane de mărci pe mine! Pe vremea aia erau o grămadă de bani și Bayern n-a mai insistat.
Vă mulțumesc și o ultimă întrebare. În România există destul de mulți fani ai Borussiei: aveți un mesaj special pentru ei?
Cum să nu? Le doresc să aibă cât mai multe motive de bucurie din partea echipei pe care o susțin și poate ne vom întâlni cândva când voi veni în țară, să stăm de vorbă și să le povestesc despre Borussia.
,,