Reinhard Rauball, despre starea fotbalului german
Reinhard Rauball a oferit recent un interviu jurnaliștilor de la Ruhr Nachrichten. Contextul e important, fiindcă Rauball ocupă în prezent trei funcții-cheie în fotbalul german: președinte al clubului Borussia Dortmund, președinte al DFL (liga, responsabilă de organizarea campionatului intern) și președinte al DFB (federația, responsabilă de tot fotbalul german, dar în primul rând de echipa națională).
Rauball despre…
Anul 2015: ”Nu-mi pot aminti un an mai încărcat în fotbal. A implicat un consum mare de energie”
Preluarea poziției de președinte al DFB: ”Nu a existat o alternativă în acel moment. Când președintele demisionează, numărul doi îi preia automat locul” (n. red.: Rauball, prim-vicepreședinte al DFB, a preluat conducerea interimară a federației la finalul lui noiembrie 2015, imediat după demisia președintelui Wolfgang Niersbach. Acesta e implicat într-un scandal de corupție privind organizarea Euro 2006)
Decizia lui de a nu candida la postul de președinte al DFB: ”Acest lucru nu face parte din planurile mele. Îmi face o deosebită plăcere să fiu președinte al Borussiei Dortmund, mă implic cu pasiune. Avem obiective importante în fotbalul german, de aceea nu vreau să candidez la postul de președinte al DFB, deși mă simt onorat că sunt propus pentru această poziție”
Atacurile teroriste din Paris: ”Am încredere în autoritățile responsabile cu organizarea meciurilor de fotbal. Cu toate acestea, riscul nu poate fi eradicat complet”
Noile drepturi TV și programul meciurilor: ”Una din propuneri presupune mutarea unor meciuri duminică și luni – această variantă ar urma să vină în sprijinul echipelor care evoluează în Europa League joia și nu pot disputa meciuri două zile mai târziu, sâmbăta. Dar nu s-a luat încă o decizie finală în acest sens”
Conflictul de interese dintre televiziuni (care doresc distribuirea meciurilor pe mai multe zile) și dorința fanilor de a păstra formatul cu majoritatea meciurilor sâmbăta: ”Înțeleg ambele puncte de vedere. Liga a încercat întotdeauna să respecte interesele ambelor părți. Însă trebuie să privim lucrurile cât mai practic; Bundesliga trebuie să rămână competitivă la nivel internațional, fără a neglija interesele ligii secunde”
Pericolul ca fotbalul german să rămână ”în urmă” pe plan internațional: ”Trebuie să ne gândim la poziția noastră pe plan internațional, dar nu să ne temem, fiindcă dezvoltarea noastră a fost una pozitivă, pe fondul dezvoltării academiilor de juniori și a instruirii antrenorilor după principii moderne. Am reușit să creștem o generație de fotbaliști care au devenit campioni mondiali în Brazilia. Am încredere în creativitatea oamenilor responsabili de dezvoltarea fotbalului german”
Sursa: Ruhr Nachrichten
Foto: Ruhr Nachrichten