Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Nu mai stiu cine suntem

de Razvan Andrei

Nu mai stiu cine suntem. Sau stiu?

Suntem o echipa macinata de accidentari si intamplari nefericite. Suntem echipa care ii are pe Hummels, Gundogan si Reus. Toti trei au avut probleme grave cu accidentarile si parca doar unul poate sa fie consistent, si ala cu vagi semne de intrebare in primele meciuri de dupa accidentari. Suntem echipa care reusea cele mai frumoase combinatii in fata cu trio-ul Reus, Gotze, Lewandowski. Din cei 3, a ramas, poate, cel mai bun dintre ei. Din pacate, nu stiu daca mai are cu cine. Suntem o echipa incapabila tactic, in cele din urma. Nu suntem capabili sa ne adaptam tactic diferitelor stiluri de joc. Suntem usor de citit de acum. Klopp trebuie sa duca echipa asta la urmatorul nivel, incepand din sezonul viitor. Am atins apogeul odata cu finala UCL,dar parca ne stingem haotic. Ne stingem razand, ne stingem sub lumina unui Sudtribune care va fi acolo mereu si pentru totdeauna. Totusi,nu acela era apogeul. Apogeul,ipotetic vorbind, ne este constrans de aceasta incapabilitate tactica. Ne asemanam cu Liverpool din punctul asta de vedere. Rodgers parea incapabil tactic si totodata speriat sa incerce altceva,dar a gasit formula castigatoare.

Klopp,Klopp…nu pare speriat sa incerce altceva, alta formatie, doar ca pare incapabil sa schimbe tactica. Pare incapabil in materie de transmitere a altor indicatii jucatorilor. Trebuie sa intelegem ca avem nevoie de noi tactici si analize .Noi incercam, inca, sa jucam acel fotbal sampanie supra-complicandu-l, reusind sa complicam astfel si cea mai usoara pasa de 2 metri. Avem un Coutinho in fata, si nu doar. Avem ceva mai bun si mai avem si un samurai japonez care prezinta aceleasi calitati. De ce nu suntem capabili sa construim in jurul unor astfel de jucatori? De ce parem inca incapabili tactic? De fapt nu parem, suntem. Am folosit de prea multe ori cuvantul “incapabil”, dar Klopp este capabil sa reuseasca sa puna “back on track” aceasta echipa, doar ca trebuie sa ia in mana un stilou si o hartie pe care sa-si lase imaginatia sa deseneze.

Solutia este inauntrul nostru. Nu trebuie sa ne schimbam stilul, trebuie sa stim cum sa ne educam exact jucatorii. La anul, aducem un Jonas, poate mai matur, dar cu siguranta potrivit stilului nostru combinativ pe care tot il incercam. Povestea lui Jonas e doar un exemplu cu ce trebuie sa facem, trebuie sa mai aruncam un ochi si la propria academie care pregateste cateva talente mari sau care merita o incercare.

Sezonul viitor, personal, prefer sa ne axam doar pe campionat si sa incercam sa renastem din propria cenusa cu jucatori din propria ograda. Trebuie sa incercam sa ne gasim inspiratia si calmul de pe teren,sa ne gasim suflul si sa reusim sa fim o echipa, din nou. E posibil sa revenim la stadiul de echipa care se lupta pentru Europa League si atat. E posibil sa devenim o echipa cu 1-2 jucatori vedeta care este constransa undeva pe la mijlocul clasamentului, cel mai bun caz fiind o batalie la locul 4. Trebuie sa realizam ca Bundesliga avanseaza, Bundesliga alaturi de Wolfsburg trimite un semnal.Wolfsburg e doar inceputul.Urmeaza Leipzig, si poate si Ingolstadt cu ceva ingaduinta a celor de la Audi. Trebuie sa aruncam un ochi in ograda celor de la Leverkusen care au avut “cojones” sa cheltuiasca 6-7 milioane pe un fundas stanga brazilian care juca prin ligile inferioare, pana sa fie imprumutat la Gremio.

Raspunsul se afla in noi. Klopp le-a impus propriilor elevi mentalitatea de invingatori, Klopp le-a starnit acest sentiment launtric, doar Klopp il poate readuce la suprafata din nou.