Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Așa da, Borussia!

După un nou episod prost cu Augsburg, serialul „BVB-ul lui Klopp” își semnase sentința, aceste ultime 15 etape reprezentând ultimul sezon al uneia din cele mai bune producții nemțești. Totuși, e posibil ca personajul principal, Jurgen Klopp, să nu părăsească scena în vară, ci să caute alți actori, mai proaspeți, mai viguroși, mai dornici de reușită decât actualii discipoli, ajunși la saturație, blazați de trecutul plin de succes și de trofee.

Revenind la ce ne place cel mai mult, și anume fotbalul, ne găsim în situația de a zâmbi din nou, deoarece Borussia din deplasarea de la Freiburg a trezit în mintea suporterilor amintiri speciale. Și nu vorbesc aici de fanii galben-negrilor ci de întreaga comunitate fotbalistică ce a fost cel puțin o dată stupefiată de plăcerea vizionării fotbalului total propus de Klopp în mandatul său.

Cu un prim 11 mai ofensiv de la meci la meci, antrenorul lui Dortmund i-a folosit contra lui Freiburg pe următorii : Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer – Sahin, Gündogan – Kampl, Kagawa, Reus – Aubameyang.

Despre desfășurarea partidei se pot scrie rânduri întregi despre subordonarea adversarului, dominarea completă timp de 90 de minute sau ofensivă totală din primul până în ultimul minut. Cam asta s-a întâmplat, iar raportul final al ocaziilor este irefutabil de concludent : 18 – 2 în favoarea elevilor lui Klopp.

Este probabil cel mai bun meci al sezonului în Bundesliga pentru Dortmund, dar situația rămâne la fel de complicată, dar parcă mai ușor de gestionat după entuziasmanta victorie cu 3-0 de pe terenul lui Freiburg. Este de subliniat cu două linii groase antiteza dintre Borussia de miercuri cu Augsburg de pe Westfalstadium și cea din deplasarea de sâmbătă precum și diferențele transparente din atitudinea jucătorilor. Ceva s-a schimbat, aș spune că e declicul așteptat de toți dar despre el putem fabula peste 2-3 săptămâni după ce vom urmări atent parcursul echipei, deoarece ar fi absurd să raportăm totul la 90 de minute de spectacol.

10981661_1081106318568014_5787744548261381657_n

Meciul în sine a avut o singură combatantă, Dortmund creându-și 4 ocazii clare de gol până să facă Reus 1-0 în minutul 9, prin Gundogan de 2 ori, Kagawa dar și autorul deschiderii scorului, Marco Reus. Golul de 1-0 a fost o combinație câștigătoare între un pressing avansat, care nu a lăsat prea multe opțiuni fundașilor și o apărare prea naivă și limitată a gazdelor. Până la pauză, Aubameyang, Kagawa și Gundogan au trecut foarte aproape de 2-0, într-o repriză în care adversara Borussiei nu a dat nicio replică. În mitanul secund, Aubameyang a mai punctat de 2 ori, desăvârșind victoria neverosimilă a oaspeților. Dacă golul 2 a fost unul simplu, în care Gundogan l-a servit ideal pe culoar pe gabonez, ușurându-i destul de mult sarcina, reușita de 3-0 a fost zmeura de pe tortul de ciocolată (cireașa de pe tort e prea banală, prea reținută, prea temperată  pentru evoluția echipei de azi), fază care a adus aminte de victoriile memorabile cu Real Madrid, Manchester City, Arsenal sau Bayern Munchen, ce să mai, a fost golul potrivit pentru finalul unui meci pe care nu l-am mai văzut de prea mult timp.

Timpul nu permite prea multă admirație pentru detaliile acestui meci făcut de elevii lui Klopp ci admite o muncă asiduă, mai multă implicare și o concentrare ieșită din comun pentru a depăși cu bine cel mai greu moment din ultimul deceniu al Borussiei, club ce nu a mai cunoscut senzația neputinței din anul în care falimentul a fost mai aproape ca niciodată. Cu fruntea sus, pieptul în față, o minte limpede și o privire tăioasă, Jurgen Klopp știe ce are de făcut până în mai când se trage linie. Dar oare din iunie s-a decis ce vrea să facă ?!

Andrei Grecu

6 comments
CivikRO
CivikRO

@Mandula A semnat pana in 2019...este o lovitura imensa! Sunt cat se poate de fericit...
Aceasta prelungire de contract poate insemna mult pentru viitorul nostru.

Mandula
Mandula

@Mandula & CivikRO 

Da, e si pe site-ul oficial.

Si mie mi se pare un eveniment cu implicatii majore. Arata ce tot vorbim pe aici de 2-3 ani: trecerea la urmatorul nivel, salarii mari ca sa ne tinem jucatorii esentiali si sa construim o echipa echilibrata intre tineri promitatori (in ideea ca vor confirma) si vedete world class. Cu putina curatenie la vara si mai multa inspiratie la noile transferuri, sper sa revenim la anul in lupta pentru titlu si mai mult.  

Vlad Pirvu
Vlad Pirvu moderator

Schimbarile din cadrul lotului sunt inevitabile, dar cred ca sunt cam cunoscute deja. Nu stiu ce mari surprize am putea avea din punct de vedere al plecarilor.

La fel, cred ca vom miza in continuare pe aducerea de tineri cu mare potential. Din moment ce nu am insistat prea mult pentru Schurrle, este clar ca cei trei din conducere nu au fost foarte convinsi ca asta este drumul pe care trebuie sa il urmam.

Mandula
Mandula

@Vlad Pirvu Cred ca nu au insistat atat de mult pentru Schurrle pentru ca mizau pe Reus care era varianta 1 (deja "in curte", integrat si mai mult decat atat, un lider al echipei) si mai ales pentru ca Reus ne costa mult mai ieftin (fara suma de transfer - peste 32m EUR nu cred ca noi plateam ca sa il suflam lui Wolfsburg - si cu salariu probabil comparabil cu Andre, pe noul contract).

Dragos Lazarescu
Dragos Lazarescu

Indiferent de cum vom termina acest sezon, mi-e clar că vom avea parte de multe schimbări la echipă în vară. Încă nu-s convins că și antrenorii vor fi schimbați/vor pleca, însă cumva această serie halucinantă de eșecuri a deschis o cutie a Pandorei. Chiar dacă ne revenim, mulți jucători se vor întreba dacă merită să-și riște carierele rămânând în continuare aici, iar conducerea cu siguranță e deja ochii pe câțiva jucători care nu dau randamentul așteptat. 


Va fi interesant de văzut și spre ce tip de jucători ne vom orienta. Zorc are mult de lucru în perioada asta. În locul lui, aș căuta fotbaliști pentru fiecare post în parte, fiindcă nu ai de unde să știi cine-ți va face o ”surpriză” în vară.