Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Statistica Tur 2014-2015: Bundesliga

Turul acestei editii de campionat a fost oricum, numai unul obisnuit nu. Principalul responsabil pentru acest lucru este, dupa cum probabil intuiti, clubul nostru drag, Borussia Dortmund. Echipa lui Jurgen Klopp a oferit cel mai prost start de campionat din istoria participarilor sale in Bundesliga si a incheiat prima jumatate a competitiei pe penultima pozitie a clasamentului, la egalitate de puncte cu Freiburg, care este lanterna rosie.

In prima ei parte, vom arunca o privire, in linii mari, asupra tuturor echipelor din Bundesliga, urmand ca in partile a doua si a treia a analizei sa ne concentram pe echipa si jucatorii Borussiei Dortmund.

– Alergatul nu mai inseamna totul. Daca aruncam o privire la statistica kilometrilor parcursi in prima jumatate a campionatului, surprinzator sau nu, vedem ca Borussia Dortmund sta cel mai bine, cu o medie de 120,3 km alergati in fiecare meci. Ba mai mult, putem observa si o imbunatatire a acestui element, raportandu-ne la aceeasi perioada a sezonului trecut, cand am alergat 119,4 km/meci. Interesant este altceva totusi. Bayern Munchen, Wolfsburg si Leverkusen, primele trei clasate, se afla undeva in coada topului kilometrilor parcursi. Mai mult decat atat, toate cele trei se afla pe un trend descendent in ceea ce priveste deistanta parcursa de jucatori pe teren, raportat la turul editiei precedente de campionat.

– De asemenea, in clasamentul sprinturilor, BVB sta cel mai bine la jumatatea sezonului (+2,1 fata de anul trecut). Comparand cifrele cu cele ale anilor trecuti, observam cum Leverkusen si HSV au cunoscut cele mai importante salturi, in timp ce Schalke a realizat considerabil mai putine sprinturi in toamna si iarna anului trecut decat in 2013.

– La capitolul cornere, liderul este Bayern Munchen, cu o medie de 8,1 pe meci, considerabil imbunatatita fata de cea din sezonul trecut (7,1). In mod paradoxal, Borussia, in ciuda formei execrabile pe care a aratat-o in teren, se afla pe locul 2 in acest top, cu o medie de 6,8 cornere in fiecare etapa. Culmea sau nu, cifrele sunt imbunatatite in mod evident fata de sezonul precedent, cand elevii lui Jurgen Klopp beneficiau de 5,9 cornere pe meci. Rivalii nostri din regiunea Ruhr-ului, Schalke, stau cel mai prost din intregul campionat, cu numai 3,1 cornere primite in fiecare meci.

– Asa cum era de asteptat, la capitolul ocaziilor de gol create, Bayern conduce cu o medie mare, de 18,6.Pe pozitia secunda se situeaza Bayer Leverkusen, cu 17,9, in timp ce BVB ocupa locul trei, cu 17,1 ocazii de gol create meci de meci (in scadere de la 18,1 – anul trecut). Ultima pozitie in acest top il ocupa FC Koln, cu aproximativ 9 ocazii de gol create in fiecare etapa.

– Aceleasi trei echipe ocupa primele trei pozitii si in ceea ce priveste cel mai mic numar de ocazii la propria poarta. Bayern ”tremura” de 6,2 ori la fiecare meci, Leverkusen de 8,4 ori, iar Borussia de 9,2 ori. Acestea sunt singurele trei echipe cu valori mai mici de 10, in acest top. Din nou in mod paradoxal, Borussia Dortmund a obtinut cifre mai bune anul acesta fata de precedentul, cand adversarii aveau in medie 9,8 ocazii de gol la fiecare meci.

– La capitolul goluri marcate, Bayern conduce cu 41 (in scadere cu 3 goluri fata de sezonul 2013-2014), fiind urmata de Eintracht Frankfurt si Wolfsburg. Borussia Dortmund se afla in acest top pe locul 15, cu 18 goluri marcate in turul de campionat, cu nu mai putin de 20 de goluri mai putine decat la finalul turului editiei precedente. Intr-un declin considerabil se afla si HSV, care a marcat doar de 9 ori in primele 17 meciuri, fata de cele 33 de goluri marcate anul trecut.

– Clasamentul eficacitatii in fata portii este condus de Hertha Berlin, Schalke si Eintracht, toate cu valori de peste 14 procente, imbunatatite considerabil fata de ceea ce reusisera anul trecut. Borussia Dortmund si Hamburg se afla pe ultimele doua pozitii, in declin accentuat fata de anul trecut, cu 6,2%, respectiv 4,5% dintre ocazii transformate in gol.

– In mod deloc surprinzator, adversarii lui Bayern Munchen au avut cea mai scazuta eficacitate in fata portii dupa primele 17 etape, in schimb ce, la polul opus sta, ati ghicit, Borussia Dortmund. Adversarii BVB-ului fructifica peste 16% dintre ocaziile avute la poarta galbenilor, in crestere cu peste 6% fata de cifrele obtinute anul trecut de elevii lui Klopp.

– Pasele merg cel mai bine la Munchen din intregul campionat (85,7% pase complete, in scadere usoara fata de anul trecut – 86,3%), pe locurile doi si trei situandu-se Gladbach si Wolfsburg cu 80,2% si 78,7%. BVB se afla pe locul patru, cu un procentaj al paselor reusite de 76,6%, usor mai bun fata de cel de anul trecut. Leverkusen, Hertha si Werder Bremen paseaza cel mai putin bine din campionat, conform cifrelor.

Pentru rapoarte detaliate, vizualizati tabelele de mai jos.