Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Prost!

Beer is proof that God loves us and wants us to be happy.
Benjamin Franklin
Nu poţi iubi fotbalul/Germania/Bundesliga/Dortmundul fără să iubeşti şi berea. Minunăţia asta de licoare este cartea de vizită a nemţilor şi cândva era şi a Dortmundului. Ştim cu toţii că numele de Borussia (Prusia în latină) este dat de berea Borussia care era fabricată în vestita berărie a oraşului care purta aceeaşi denumire. Ei bine, haideţi să aflăm, pe scurt, ce a însemnat berea pentru oraşul Dortmund în trecut şi ce înseamnă astăzi:
Când Michael Jackson (nu cântăreţul!) scria celebra carte “World Guide to Beer” în 1977, berăriile din Dortmund se aflau încă pe cele mai înalte culmi ale succesului. Acesta nota la vremea respectivă: “Este imposibil să părăseşti gara din Dortmund fără să întâmpini grupul fabricilor de bere: Dortmunder Actien, Dortmunder Union, Thier, Hansa, Ritter şi Wenker Kronen.” Tot ce putem spune este că plimbarea sa ar fi foarte diferită astăzi.
La începutul secolului XIX Dortmundul era un orăşel mic ce număra numai 5000 de locuitori. Berăriile existente aparţineau micilor întreprinzători, acestea neproducând o cantitate foarte mare de bere. Lucrurile aveau să se schimbe curând totuşi. Odată cu industrializarea Germaniei, Dortmundul a devenit un foarte important centru al carbunelui şi oţelului, lucru ce a determinat o creştere spectaculoasă populaţiei. Şi cum le putea fi potolită setea muncitorilor dacă nu cu bere? Păi simplu: cu mai multă bere.
Fabricile de bere ale oraşului au continuat să se dezvolte cu repeziciune în secolul XX (chiar şi cu mici întreruperi cauzate de cele două războaie), atingând apogeul în anii ’60. În 1965 fabricile DUB şi DAB erau cele mai mari şi mai importante ale Germaniei.
Începând cu anii ’70-’80, popularitatea fabricilor de bere din Dortmund a mai scăzut, dar acestea au continuat să fie unele dintre cele mai importante din Germania, chiar dacă vânzările încetiniseră, stagnaseră sau chiar regresaseră pe alocuri. Atunci când în 1990 economia germană a intrat în recesiune, industria grea de pe Rin/Ruhr a fost foarte puternic afectată. Ca urmare, fabricile de bere din Dortmund au recurs la fuzionări pentru a se putea salva. Aşadar, din şapte fabrici au rămas numai două, cele mai importante: DAB şi DUB. Dar nici aşa lucrurile nu s-au redresat în totalitate şi cele două au fost achiziţionate de aceeaşi companie, Oetker, care a pus bazele fabricii de bere DAB, aceasta scoţând berea cu acelaşi nume. La momentul actual DAB este una dintre cele mai bune şi mai respectate beri ale lumii.

Tot la uzinele DAB se fabrică şi berea oficială a lui BVB şi anume Brinkhoff’s, care este, de asemenea, fabricată numai la Dortmund. Pe Westfalenstadion se bea Brinkhoff’s No. 1 la sticlă/pahar de 0,5, contra a 3,50 euro.
După cum spuneam, toţi suporterii din Bundesliga (şi nu numai, fireşte) sunt mari băutori de bere. Ai noştri cu atât mai mult. Berile DAB şi Brinkhoff’s sunt fabricate numai la Dortmund şi reprezintă una dintre multele cărţi de vizită ale oraşului şi ale echipei de fotbal. Spre norocul nostru, DAB se găseşte şi pe rafturile supermarketurilor de la noi. Din păcate, de Brinkhoff’s nu am reuşit să dau, dar poate nu am fost suficient de atent. 🙂 

Ca iubitor al fotbalului german, al Borussiei, al Dortmundului şi al berii de calitate, în zi de meci prefer să îmi procur una-două-trei astfel de beri la cutie sau sticlă, în loc să îmi iau un pet de 2,5 litri de o calitate îndoielnică şi o pungă de seminţe în aceiaşi bani.
Ah, da. Un amănunt interesant. Berea este de multe tipuri şi culori, dar mai importante şi mai cunoscute sunt numai două: berea blondă (galbenă) şi cea neagră. 🙂
Prost!
Echte Liebe.