Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Viitorul galben negru, la primele minute în fața Zidului Galben

După ce în deplasarea de la Gladbach, numele său a apărut pe foaia rezervelor, în meciul împotriva celor de la Ingolstadt, Christian Pulisic a devenit al optulea cel mai tânăr debutant din istoria Bundesligii,  la 17 ani, patru luni și 12 zile. Mijlocașul originar din Pennsylvania a bifat primele sale minute la „echipa mare”, într-o partidă oficială, însă acest pas era ușor de anticipat dacă aruncăm o privire retrospectivă la felul în care a evoluat cariera sa până acum.

Înainte să ajungă la academia din Dortmund în 2014, mijlocașul american a mai efectuat stagii de antrenament în Anglia, Spania, Portugalia și Olanda, iar în luna aprilie a anului trecut și-a făcut debutul la echipa U17 a Borussiei.  Până la sfârșitul sezonului (în care junorii galben-negri au devenit campioni la categoria lor de vârstă), Pulisic a marcat de șase ori și a dat cinci pase de gol în opt meciuri. În turul sezonului 2015/2016, a evoluat pentru echipa U19, unde a bifat alte cinci goluri și cinci pase de gol în 11 apariții. Evoluțiile sale bune l-au determinat pe Thomas Tuchel să-i ofere lui Pulisic oportunitatea de a se antrena cot la cot cu jucătorii primei echipe în cantonamentul de iarnă din Dubai, unde mijlocașul a profitat din plin de șansa oferită și a bifat o pasă de gol și un gol în amicalele cu Eintracht Frankfurt și Jeonbuk Hyundai.

Atuurile tânărul cu origini croate sunt tehnica și viteza, cu ajutorul cărora compensează dezavantajul fizicului mai firav în duelurile unu la unu. În urma unui antrenament pe care Pulisic l-a efectuat în 2015 cu prima echipă, Klopp sublinia agilitatea sa pe spațiile înguste. Deși obișnuit să evolueze pe benzi în tricoul galben-negru, mijlocașul nu a dezamăgit nici în rolul de playmaker la Campionatul Mondial U17, unde a fost printre remarcații echipei Statelor Unite.

christian-pulisic

„Trebuie să avem respect pentru jucătorii primei echipe, dar în același timp trebuie să luptăm zilnic pentru un loc în această echipă”, a declarat Pulisic într-un interviu pe care el și Felix Passlack (celălalt junior care s-a antrenat cu „seniorii” în Dubai) l-au acordat pentru BVB Total. Plecările lui Jonas Hoffman și Adnan Januzaj, precum și eventualele accidentări ale titularilor îi pot  oferi lui Pulisic un loc pe foaia de joc  a lui Tuchel.

Dacă există un loc unde jucătorii pot simți ce înseamnă cu adevărat fotbalul, acela este Westfalenstadion. Iar Christian Pulisic are șansa de a crește sub privirile eternului Zid Galben. Sâmbătă, talentatul jucător a avut ocazia să celebreze  alături de mult mai experimentații săi colegi două goluri în fața Zidului și, la început de drum, nu putem decât să ne dorim să-l vedem cât mai des în această ipostază.