Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Verdicte la foc automat

În rândurile de mai jos veți găsi verdictele subiective pentru fiecare fotbalist folosit în mod constant de Tuchel în prima parte a anului, alături de scurte explicații în sprijinul verdictului acordat de mine (plus sau minus).

Aubameyang | +

Gabonezul a avut un salt spectaculos la capitolul eficiență, fiind susținut în bună măsură și de un mijloc mai dinamic și mai creativ decât sezonul trecut. Încă ratează uneori din situații ideale și mai poate lucra la prima atingere de balon, dar overall e un mare plus pentru echipă. Auba e atât de bun încât fanii Borussiei ar uita complet de Lewandowski, dacă nu ne-ar reaminti de el comentatorii Eurosport la fiecare meci, în mod obsesiv.

Ramos | –

Turul acestui sezon ne-a confirmat că nu antrenorul era problema lui Ramos. Columbianul nu a reușit să impresioneze atunci când Tuchel i-a oferit șansa de a juca, astfel că Borussia va continua, cel mai probabil, căutările pentru o rezervă de încredere pentru postul de atacant. Pentru binele lui Ramos și al clubului, un transfer la o echipă de mijlocul clasamentului pare soluția optimă.

Mkhitaryan | +

Cel mai bun fotbalist al turului, alături de Aubameyang. Dacă Mkitaryan n-a putut deveni decarul de care ”avem nevoie”, a reușit să se impună ca mijlocașul ofensiv versatil care face diferența în atac, indiferent pe ce poziție e folosit în spatele vârfului.

Reus | –

Cândva Reus era ”pianistul” și ”cărăușul” echipei deopotrivă, însă accidentările l-au împins spre un tur de campionat sub așteptări, caracterizat prin lipsa de constanță. Glezna fină care în anii trecuți îi era principalul aliat, în ultimele luni l-a ținut mai mult în infirmerie. Cu toate acestea, Marco rămâne cel mai talentat fotbalist al echipei.

Kagawa | +

Simpaticul japonez pare să fi revenit la forma cu care ne-a obișnuit, lăsând definitiv în spate coșmarul Premier League. Kagawa și-a asumat un rol de pasator, apărând mai rar la finalizare, însă noile sarcini trasate de Tuchel par să-i scoată în evidență calitățile ca în vremurile bune.

Januzaj | –

Cel mai sonor nume din campania de transferuri din vară s-a dovedit a fi și cel mai dezamăgitor. Deseori a părut că joacă doar pentru el, fără a arăta vreun minut că își dorește să facă parte din echipă. Evoluțiile șterse i-au adus un loc pe banca de rezerve, având șanse tot mai mici să prindă minute în teren în retur.

Hofmann | –

Tânărul de la care așteptam explozia nu s-a ridicat nici de această dată la nivelul așteptărilor noastre. Chiar dacă nu speram să devină noul Reus, mă așteptam să tindă spre noul Kuba. Din păcate, Jonas a demonstrat prin evoluțiile sale că nu este la nivelul impus de staff, motiv pentru care o despărțire de el în iarnă, sau cel târziu în vara lui 2016, pare iminentă..

Castro | +

După un start slab, pe poziții pe care nu se simțea confortabil (fundaș lateral/mijlocaș la închidere), Gonzalo și-a dovedit utilitatea în unele meciuri importante, atât în cupele europene cât și în campionat. Fără  se impune ca titular (încă), versatilul mijlocaș s-a ridicat la nivelul așteptărilor, după primele 3 luni. Bineînțeles, fanii vor dori să vadă un plus de constanță începând din retur.

Gundogan | +

Gundo pare să fi trecut în sfârșit peste accidentarea (și încăpățânarea) care l-a ținut 13 luni departe de gazon. Mijlocașul a avut evoluții echilibrate, care ne-au adus aminte de acel Gundogan în formă maximă, curtat de marile cluburi europene. Din păcate, și situația lui contractuală ne aduce aminte de anul de grație 2013.

Weigl | +

Revelația de la mijlocul terenului, fără îndoială. Sigur, puștiul dă pase simple, dar o face foarte eficient, având un procentaj de peste 90% la acest capitol. În plus, jocul defensiv e unul solid și contribuie deseori la construcție. Ținând cont de vârstă și buna înțelegere a jocului, ”limita e cerul” pentru ex-bavarez.

Schmelzer | +

Schmelle e în revenire de formă, după un sezon 2014-2015 extrem de dezamăgitor. Și-a recâștigat locul de titular ca urmare a accidentării lui Durm, iar în acest moment se achită corespunzător de sarcini. Fără a străluci, a redevenit un fundaș lateral de încredere, contribuind și la jocul ofensiv.

Park | –

Coreeanul a fost folosit sporadic de Tuchel, astfel că e prematur să-i judecăm evoluțiile. Totuși, în puținele meciuri în care a evoluat s-a remarcat prin lipsa constanței, alternând meciurile bune cu cele în care a gafat inexplicabil. Aștept să pună mai multă presiune pe Schmelzer, prin evoluții mai sigure.

Ginter | +

Cea mai plăcută surpriză, alături de Weigl. Mă așteptam ca Ginter să plece sub formă de împrumut, după un sezon extrem de slab și o lipsă de încredere în echipă, exprimată voalat în primvară/vară. Nu știu cine din staff-ul lui Tuchel e responsabil de ideea genială de a-l folosi pe Ginter în bandă, însă acel tehnician merită o bere din partea fiecărui fan borusse.

Piszczek | +

Deși și-a pierdut postul de titular în fața lui Ginter, Lukasz a avut o atitudine admirabilă, recunoscând superioritatea puștiului reprofilat și luptând în același timp pentru a-și recăpăta locul în echipă. A reușit să facă acest lucru ocazional pe finalul turului, prin evoluții sigure.

Hummels | –

Căpitanul s-a remarcat prin câteva meciuri bune și o serie de gafe greu de acceptat pentru un fotbalist de calibrul lui. Răbufnirile din social media nu l-au ajutat la capitolul popularitate. Fără a avea o cădere abruptă, Hummels a livrat mai puțin decât ne așteptam. De remarcat totuși centrarea formidabilă pentru Mkhitaryan, din partida cu Werder Bremen. Wow.

Sokratis | +

Fotbalistul căruia mi-a fost cel mai greu să-i acord un calificativ clar. A gafat, dar nu mai mult decât partenerul său din apărare. Nu s-a remarcat des, însă overall a fost un fundaș de încredere, care s-a achitat onorabil de sarcinile defensive.

Bender | +

Unul din cei mai cuminți și sociabili fotbaliști din lot părea să-și fi pierdut locul de titular în detrimentul lui Weigl, însă un nou artificiu tactic al lui Tuchel l-a salvat pe Sven, reinventat ca fundaș central. Sigur, a fost folosit aici ocazional și de Klopp ca soluție de avarie, însă sub Tuchel pare să fi devenit deja o soluție rezonabilă pentru acest post.

Subotic | –

Tuchel pare să-și facă planurile fără a-l lua în calcul pe dârzul sârb. Acesta și-a făcut loc cu greu pe banca de rezerve, prinzând câteva meciuri spre finalul turului. A avut evoluții decente, însă faptul că nu e apreciat de antrenor mă face să mă întreb ce se întâmplă cu Neven la antrenamente. În acest moment, zilele lui la BVB par numărate.

Burki | –

Privit ca înlocuitorul ideal al lui Weidenfeller, Roman Burki nu a reușit încă să aducă acel plus de siguranță apărării. Câteva parade reușite nu au putut șterge din memoria fanilor numărul relativ mare de goluri parabile pe care le-a încasat. Pentru a se impune ca titular la un club de talia Borussiei se impune un progres considerabil în jocul elvețianului.

Tuchel | +

Pe zi ce trece, sunt tot mai sigur că Tuchel e omul potrivit pentru a continua munca lui Klopp. Ambițiosul antrenor a reușit într-un timp foarte scurt să le transmită fotbaliștior pofta de joc, încrederea și noile idei tactice de care aveau nevoie. Ca o consecință directă, jocul defensiv și cel de posesie sunt mult îmbunătățite, iar fotbaliști ”condamnați” în sezonul trecut strălucesc sub bagheta lui Thomas.

 

Performerii turului: Mkhitaryan, Aubameyang, Weigl

Dezamăgirile turului: Januzaj, Reus*, Hofmann

*evoluțiile sale sunt parțial scuzabile, pe fondul numărului mare de accidentări