Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

RIP BuLi, dar ne vedem in vara

În ultimele etape ne-am aflat prea departe de urmăritore pentru a ne face griji în privința locului 2 și nu suficient de departe de prima clasată pentru a renunța la visul câștigării campionatului. Cele 5 puncte care ne separau de bavarezi le-au dat multora motive să spere că putem conta în această luptă la vârf, ba chiar să viseze cu ochii deschiși la titlu, ignorând însă o serie de factori decisivi. În primul rând, înainte de a visa la titlu trebuie să îți privești obiectiv condiția.

Clubul are un nou antrenor, tactic și emoțional diferit față de carismaticul și inimosul Klopp. Tuchel nu are în compoziția chimică sarea și piperul cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. După marcarea unui gol, cadrele se opresc pe banca tehnică, unde vedem gesturi seci, simple, în locul obișnuiților pumni aruncați în aer și a îmbrățișărilor (poate prea) pasionale. Vedem normalitatea înlocuind extazul și intensitatea. În același timp, echipa învață noi concepte tactice. Să nu uităm că BVB-ul lui Tuchel vine la pachet cu nume noi, cum ar fi Weigl, Castro sau Park. Fiecare din ei are nevoie de timp pentru a se adapta la noul stil al Borussiei. Deși tânărul Weigl pare să se fi adaptat cel mai rapid la cerințele lui Tuchel, erorile defensive și naivitatea ocazională s-au făcut simțite pe parcursul turului. Castro a fost judecat prematur, însă a reușit să le ne demonstreze pe finalul turului de ce Zorc și Tuchel și-au investit banii și încrederea în el. De la Park încă așteptăm siguranță și creativitate, dar greșim față de toți cei trei așteptându-ne să dea randament maxim după 3 luni la BVB. Fiecare din ei poate mai mult.

De cealaltă parte, Bayern, favorită clară la câștigarea Bundesligii, vine după 3 ani de succese pe plan intern, cu un lot echilibrat și cu majoritatea fotbaliștilor în formă, dar și cu un antrenor care nu vrea să plece din fotbalul german cu capul plecat.

Nu ne-au separat vreo secundă în acest sezon doar cele 5 puncte de Bayern, ci și omogenitatea lotului, coerența tactică, constanța în joc și mentalitatea. Și un 1-5 care a usturat, dar pe care ar fi incorect să-l omit. Pentru noi, toate aceste aspecte sunt ”work in progress” sub Tuchel. Dacă vrem să visăm la titlu, va trebui să așteptăm încă un sezon, când măcar o parte din necunoscute vor deveni certitudini pentru noi, și când bavarezii vor trece printr-o transformare post-Guardiola. Dacă putem semnala un lucru bun după meciul deprimant de la Koln, este faptul că discuțiile utopice despre titlu s-au încheiat.

Bundesliga a murit. Noroc că în fiecare vară are capacitatea de a învia (măcar pentru câteva luni), cu ajutorul unor contenderi precum noi, Gladbach, Wolfsburg sau Leverkusen. În 2015-2016, lucrurile sunt destul de clare pe plan intern. Ne vom atinge obiectivul #1 – clasarea pe un loc eligibi de UCL. Poate că ar fi timpul ca înainte de a împărți un cozonac de Crăciun, Watzke și Tuchel să poarte o discuție despre atitudinea echipei față de celelalte 2 trofee pentru care încă suntem în cursă.