Să îngălbenegrim Europa League!
După 4 ani de Uefa Champions League, Borussia Dortmund a revenit în competiția pe care nu a reușit să o câștige niciodată, Europa League (Cupa UEFA). Fără să pună mare preț pe rezultatele din ultimele 2 meciuri, Borussia a terminat pe poziția secundă, după rușii de la Krasnodar, o grupă din care au mai făcut parte Paok Salonic și Qabala.
BVB este prezentă în primăvara europeană pentru al 4-lea an consecutiv, de această dată în competiția secundă ca importanță a celor de la UEFA. La începutul săptămânii, sorții au decis ca Borussia Dortmund și FC Porto să își consume primul episod european din istorie. O confruntare demnă de optimile sau chiar sferturile UEFA Champions League se dispută în dublă manșă la mijlocul lui februarie, cu elevii lui Tuchel drept gazde în meciul tur.
Ieșind din tiparul stilului publicistic și încercând să mă strecor neobservat de la maniera oficială în care am scris rândurile de mai sus la una mai personală și mai comodă, am să mă străduiesc să descopăr motivele raționale și obiective pentru care echipa de pe locul 2 din Bundesliga ar trebui să prioritizeze competiția europeană în care participă pentru a 12-a oară. Deși intenționam să „jurizez” un duel al argumentelor pro și contra în a 2-a jumătate a articolului, am ajuns la concluzia că nu există niciun pretext rațional pentru care BVB să nu acceadă spre finala de pe St. Jakob-Park din Basel.
Cu un traseu ireproșabil în campionat și cu un avans comod față de locul 3, dar și cu șanse infime la titlul de campioană, Borussia își poate găsi ambiția în parcursul european. Pofta de gol pe care Miki, Auba, Reus și Kagawa au exersat-o cu succes din august și până în prezent poate fi elementul cheie într-un turneu în care ofensiva are prioritate, indiferent de faza competiției sau de țara de proveniență. Cu o medie de goluri excelentă în faza grupelor, Europa League propune o serie de dueluri tari în 16-imi. Când nume ca Fenerbahçe, Fiorentina, Tottenham, Manchester United, FC Sevilla, Napoli, Porto, Schalke, Șahtior, Liverpool, Valencia, Marseille, Lazio, Leverkusen sau Bilbao sunt prezente în această fază, valoarea competiției crește fără îndoială, impunând un grad în plus de seriozitate trofeului.
Că tot veni vorba de trofeu, acesta lipsește din vitrina clubului, galben-negrii fiind însă aproape în 2 rânduri de triumf. Prima dată în sezonul 1992-1993 când Juventus Torino s-a impus cu 3-0 în ultimul act, pentru ca finala din 2001-2002 să fie pierdută de Dortmund cu 3-2 în fața lui Feyenord Rotterdam chiar pe De Kuip. Astfel, Tuchel și elevii săi pot scrie o nouă pagină frumoasă din albumul european început în 1956, câștigând trofeul în premieră. O altă oportunitate care se ivește odată cu însușirea Europa League este Supercupa Europei, de asemenea, cupă ce nu se regăsește în muzeul clubului. Este de prisos să aduc ca ultim motiv banii care ar veni de la UEFA, așa cum nu pot adăuga pe listă nici prezența directă în grupele Champions League care va fi asigurată de locul ocupat în Bundesliga.
Înainte să închei, aș dori să îl menționez și pe Thomas Tuchel. Antrenorul german este singurul care decide încotro se va îndrepta atenția clubului în prima parte a anului 2016 și dacă parcursul din Bundesliga poate fi deraiat de o viață cât mai lungă în Europa. Totuși, domnule Tuchel, cum credeți că v-ar sta cu un un trofeu european după primul an pe banca Borussiei Dortmund!?
Andrei Grecu