Logo
My Journal
Blog

Timeline

Blog

Documentar: The Story of the Revierderby

Întotdeauna am fost mult mai fascinat de derby-urile adevărate împotriva eternilor rivali decât de meciurile mai mult sau mai puţin derby-uri pe care le disputăm cu Bayern Munchen. Sigur, rivalitatea dintre BVB şi Bayern a atins cote nebănuite în ultimii ani, acestea două aflându-se mai mereu în prim-planul fotbalului german. Despre momentul martie ’98 am scris AICI. Cu toate acestea, aţi observat că nu acord totuşi atât de mare importanţă lui Bayern pe cât o faceţi voi, de pildă. Ei sunt cine sunt dar atât şi nimic mai mult. Pe hârtie sunt cei mai buni, cei mai mari. Dar hârtia aceea nu reprezintă nimic în momentul în care vine vorba de rivalitate adevărată şi pasiune pentru fotbal dusă la extrem. Pentru acestea există un singur nume: Şalche.
 
Despre Revierderby şi rivalitatea incredibilă care există între Borussia şi Şalche am scris AICI. Acest meci reprezintă de fapt finala fiecărui sezon pentru fanii din bazinul Rhur-ului. Nu există substitut. Până şi câştigarea campionatului sau o eventuală finală de UCL pălesc în faţa unei victorii în faţa rivalilor de moarte. Nu degeaba lumea fotbalului plasează întotdeauna Borussia – Şalche între primele 10 derby-uri ale mapamondului.
 
Ei bine,cu toate acestea, noi românii, chiar şi fani ai fotbalului german, nu suntem atât de conştienţi de rivalitatea dintre Borussia şi Şalche şi avem tendinţa de a trece rapid cu vederea un astfel de meci, închinându-ne în continuare eternelor Real – Barca sau Man U – Liverpool. Am reuşit să descarc după multe săpături un documentar de 25 de minute în engleză despre acest eveniment şi l-am urcat pe YouTube. Filmul a fost realizat înaintea, în timpul şi după Borussia – Şalche din 12 mai 2007, care a fost probabil cel mai tensionat derby din istoria confruntărilor celor două. Rivalii noştri, dacă ne băteau, aveau şansa să sărbătorească titlul de campioni (primul după 50 de ani!!!) fix pe Westfalenstadion, iar noi, în acelaşi timp, eram cu un pas mai aproape de retrogradare. Ce a urmat, probabil că ştiţi toţi.
 
Este ora pentru “The Mother of All Derbies”.

Echte Liebe.