Revierderby şi nimic altceva
În fotbalul german sunt o mulţime de meciuri tari şi derby-uri. De exemplu: În nord avem Hamburg – Bremen, în sud-vest există Stuttgart – Karlsruhe, în Bavaria avem Bayern Munchen – Munchen 1860 sau Nurnberg – Bayern, avem FC Koln – Borussia Monchengladbach, St. Pauli – HSV etc.. Da, toate acestea sunt derby-uri foarte tari şi importante. Dar pentru moment ele sunt ieşite puţin din prim-plan, din cauza faptului că echipele nu mai joacă în aceeaşi ligă sau din pricina faptului că ele nu mai reprezintă un interes foarte mare pentru public. Chit că se pot supăra fanii lui Hamburg, Bremen, Stuttgart şi Karlsruhe, dar acesta este adevărul.
În Bundesliga este cert faptul că nu există substitut pentru derby-urile dintre Dortmund şi Şalche. Chiar şi meciurile contra lui Bochum, care este vecinul comun de legătură dintre Dortmund şi Gelsenkirchen, nu sunt la fel de aprigi, aceste meciuri fiind denumite „derby-uri mici”. Paradoxal? Cu siguranţă că nu.
Şalche (denumirea este a unei suburbii a oraşului Gelsenkirchen) a fost fondat în 1904, iar perioada lui de glorie a fost în anii ’30 şi ’40, perioadă în care au venit cele mai multe dintre succesele clubului de până acum. Ultimul titlu de campioană datează din 1958, acum 54 de ani! La începutul anilor ’70, câţiva dintre cei mai importanţi jucători ai lor au fost implicaţi în acte de corupţie şi în trucarea unor serii de meciuri, aceea fiind una dintre cele mai negre perioade din istoria fotbalului german. Succese mai recente ar fi câştigarea Cupei de trei ori şi Cupa UEFA. Anul performanţei europene este uşor de memorat: 1997, acelaşi an în care Borussia Dortmund triumfa în Champions League, câştigând competiţia.
Bineînţeles, un motiv pentru rivalitatea existentă dintre BVB şi Şalche îl reprezintă vecinătatea în care se regăsesc cele două cluburi şi dorinţa de a deţine supremaţia în regiunea Rhin-Ruhr. Ca să fim sinceri până la capăt, trebuie menţionat şi faptul că mai există alte cluburi importante în această zonă, precum Bochum sau chiar Koln, dar acestea nu joacă un rol atât de important în fotbalul german precum o fac BVB şi Şalche.
Suporteri ai celor două cluburi se găsesc peste tot în Germania şi nu numai. Să lamurim şi problema membrilor cluburilor: Borussia are 40.000, iar alb-albaştrii peste 70.000. De ce? Nu cred că explicaţia este prea complicată, aceasta fiind dată prin intermediul unui singur cuvânt: „moştenire”. Din fericire nu este vorba de moştenirea culturală a lumii, dar are ceva de-a face cu (virgulă) cultura: succesele lui Şalche din prima jumătate a secolului XX au impresionat mii de oameni din toată Germania acelor timpuri. Iar efectele încă se văd: dacă bunicul ţinea cu Şalche, atunci există şanse mari ca şi tatăl să simpatizeze tot cu ei, la fel şi nepotul şi tot aşa. Tot prin moştenire şi-a creat şi BVB baza de suporteri, doar că succesele echipei au venit mult mai târziu, oamenii susţinând echipa pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce câştigă.
Fanii ambelor cluburi au câte-o întreagă listă cu lucruri care îi incriminează pe rivalii lor de moarte. Totul depinde de care parte a baricadei te afli. Aici avem câteva exemple de încercări de provocări ale fanilor alb-albaştri, pentru care fanii BVB urăsc Şalche mai mult decât orice pe lume:
Aproape de sfârşitul sezonului 2006-2007, Borussia se lupta din răsputeri să evite retrogradarea, pe când Şalche conducea clasamentul. Aşadar, toţi fanii liderilor de atunci erau plini de speranţă că vor izbuti, în sfârşit, să cucerească primul titlu de campioni din 1958 încoace. Visul oricărui fan declarat al lui Şalche era ca, în penultima etapă a campionatului, aceştia să bată pe Westfalenstadion şi să sărbătorească titlul pe gazonul lui BVB, în timp ce galbenii retrogradează în liga secundă. Gerald Asamoah, în prezent atacant la Furth, a încins spiritele la vremea respectivă când a declarat că va parcurge distanţa de 30 de kilomeri dintre Westfalenstadion şi Gelsenkirchen pe jos în cazul în care Şalche va obţine titlul pe stadionul rivalei, în data de 12 mai 2007. Pe lângă asta, mii de fani ai lui Şalche s-au întâlnit înainte de meci în centrul Dortmundului, pentru a parcurge drumul până la stadion în marş, precum soldaţii. Cu o săptămână înainte, aceştia au prezentat acelaşi „spectacol” şi în Bochum. Cei mai mulţi dintre ei purtau tricouri cu inscripţia „Nordkurve in Deiner Stadt” („Nordkurve în oraşul dumneavoastră”), care poate purta semnificaţia de „Dortmund este teritoriul nostru de-acum”. Provocare clară şi evidentă pentru fanii Borussiei, spiritele fiind calmate cu mare greutate de mulţimea autorităţilor responsabile cu paza şi ordinea. Cu toţii ştim deznodământul: guralivii alb-albaştri şi-au primit pedeapsa prin acel 2-0 administrat de BVB rivalilor, scor care le-a suflat titlul de sub nas în detrimentul lui Stuttgart şi care totodată a ajutat Borussia să scape de la retrogradare. Sărbătoarea s-a mutat pe străzile Dortmundului, pe când în Gelsenkirchen o adâncă şi dureroasă depresie i-a lovit pe infatuaţii suporteri ai lui Şalche. Acel meci a rămas în istorie ca fiind cel mai important care s-a jucat vreodată, acesta fiind denumit şi cunoscut în Germania drept „Mother of all derbies”.
Un alt episod s-a petrecut când fanii lui Şalche au reuşit să fure un banner lung de 60 de metri chiar din Sudtribune. Probabil că aceasta a fost răzbunarea lor pentru gluma făcută de fanii lui BVB, când în ultima etapă a sezonului ’06/’07 (etapa imediat următoare după celebrul 2-0), după ce Şalche pierduse titlul în dauna lui Vfb Stuttgart, aceştia au închiriat un avion de mici dimensiuni, cu care au survolat stadionul din Gelsenkirchen şi care avea ancorat un banner pe care scria, negru pe galben: „Ein Leben lang keine Schale in der Hand”, expresie care s-ar putea traduce aproximativ: „Nu veţi mai fi niciodată campioni”.
Guralivii fani ai lui Şalche trebuie să recunoască însă că numărul mare de simpatizanţi veniţi în urma unor succese de acum mai bine de 50 de ani (!!!) nu este chiar cel mai important lucru. Aceştia au fost afectaţi în mulţi ani ai ultimelor decade de invidie cronică cauzată de succesele tot mai pronunţate ale BVB-ului.
Când în ’04/’05 masiva criză financiară prin care a trecut Dortmundul a atins apogeul, mulţi fani împătimiţi ai lui Şalche s-au dat drept experţi şi brokeri financiari, prăbuşirea preţurilor pachetelor bursiere după ce BVB a fost listată public provocându-le o bucurie dementă. Decăderea BVB-ului şi rezultatele tot mai slabe, coroborate cu evoluţiile tot mai convingătoare ale lui Şalche din campionat şi Europa, au dat apă la moară şi mai mult comportamentului gălăgios şi arogant al suporterilor lui Şalche.
Nu doar suporterii BVB-ului sunt de acord cu ideea cum că fanii lui Şalche sunt cei mai guralivi, infatuaţi şi neobiectivi din toată Germania. Este un lucru ştiut şi acceptat printre fanii fotbalului german. „Vă vom trimite în liga a doua şi noi vom câştiga titlul! Şi toate astea se vor întâmpla la voi acasă, în Dortmund!” sunt cuvintele care descriu perfect majoritatea fanilor lui Şalche. Urmarea o ştim. Culmea este că după meci, mulţi fani şi jucători albaştri au acuzat pe BVB ca fiind „lipsită de spiritul zonei Ruhrgebiet”, întrucât au sărbătorit victoria şi nu au fost solidari cu pierderea titlului de către Şalche. Deci despre ce şi cine vorbim? 🙂
În încheiere trebuie să fac o precizare: Bineînţeles că aceasta nu este o clasificare a tuturor fanilor alb-albaştri. Există de asemenea o mulţime de fani care cunosc limitele sportive şi de fair-play ale întrecerii dinte cele două cluburi.
Echte Liebe.